Hoy es 27 de diciembre

EMPRESeS DES de l'INTERIOR | 'VILANOSPORUM' GESTIONA 75 HECTÀREES DE PLANTACIÓ tofonera 

Vilafranca transmet els valors del medi rural a través de la gastronomia al voltant de la tòfona

17/09/2023 - 

CASTELLÓ. “Si la gent del territori no defensem la nostra cultura, les nostres costums, ningú ho farà”. És una frase que representa a una gran majoria de les persones que resideixen, treballen i també xalen al medi rural. Unes persones que tenen molt clar que una manera de fer-ho és donant valor al territori, al patrimoni, la cultura i a les matèries primeres que ens ofereix el terreny. Una d'elles és Emilio Pons, cuiner del restaurant l'Escudella, de Vilafranca, que fa sis anys va dissenyar una iniciativa turística, junt amb els propietaris del Mas de Berga, Toni Torio i Marisa Monfort, basada en la gastronomia i la cultura de la tòfona. La marca: Vilanosporum Experience.

Experiència turística y gastronòmica

“Toni i Marisa eren clients habituals del restaurant durant la temporada de la tòfona negra, i un dia parlant van comentar que feia molts anys, a finals dels anys 90, a les finques del mas, s'havien plantat 75 hectàrees de carrasques tofoneres, però mai s'havien treballat”, explica Emilio, així que “primer vam provar si hi havia possibilitat de recol·lectar el fong i era bo, i en comprovar que sí, vam decidir crear un producte turístic lligat a la gastronomia”.

El concepte i la filosofia de la iniciativa és fer valdre i donar a conéixer l'estil de vida de la comarca i també el territori i el paisatge, juntament amb la gastronomia i el consum de la trufa negra. Per a portar-ho a terme, els gerents de la marca han dissenyat una jornada experiencial en la qual els participants visiten els camps de carrasca tofonera al Mas de Berga, ells mateixos extrauen el fong amb l'ajuda de la gosseta Diana, i després, al restaurant l'Escudella, gaudeixen del menú degustació de tòfona, que ha sigut elaborat amb els mateixos fons que han trobat els clients.

Emilio assegura que “es tracta d'una experiència completa, ja que ells són els protagonistes de la jornada perquè al Mas de Berga se'ls explica i són partícips de forma activa el procés de recol·lecció, no com a altres llocs on són només espectadors, i al restaurant, no són simples comensals a la taula, sinó que a través del factor humà donem a conéixer la tòfona i els fem perdre el temor a manipular-la i a cuinar-la, ja que els expliquem xicotets secrets de què es pot fer amb una tòfona i com cuinar-la perquè no perda l'aroma”.

Des de gener a març

L'experiència està activa durant els mesos d'hivern, cada dia des de gener a març, època en la qual hi ha recol·lecció de la tòfona als Ports, i es necessiten un mínim de 4 persones perquè es puga activar. Des de la seua posada en marxa, el creixement de persones que han gaudit de l'experiència agrícola i culinària ha sigut constant, “i en els darrers anys són pocs els dies que no tenim un grup”, diu Emilio. Les persones seduïdes per Vilanosporum són, normalment, de mitjana edat, i una gran majoria venen de Madrid o Barcelona, i en alguna ocasió, també algú des de l'estranger. El cuiner de l'Escudella explica el cas d'un alemany que va vindre des del seu país, expresament, per a participar en l'experiència que proporciona Vilanosporum.

Certificat ecològic

Una activitat que es realitza a la primera plantació tofonera que ha obtingut el certificat com a ecològica a les comarques de Castelló i que utilitza les noves tecnologies aplicades a l'agricultura, ja que tots els arbres estan geolocalitzats i censats informàticament. Els participants a Vilanosporum tenen l'oportunitat de conéixer el control que es porta de la plantació i com s'anota la geolocalització, qualitat, i mida de les trufes que es troben. Emilio argumenta que la plantació al ser de secà “no té unes tòfones amb una estètica rodona, com les de regadiu, però manté un major aroma, que es nota a l'hora de cuinar”.

Una cuina, la de l'Escudella que manté com a filosofia la sostenibilitat i la proximitat de la matèria primera que fa servir, valors que se sumen a la transparència com a motor de Vilanosporum i que acaben donant valor al producte final.

Noticias relacionadas

next