GRUPO PLAZA

EMPRESeS DES DE l'INTERIOR

VirtuarchStudio posa en valor el patrimoni arquitectònic des de Morella - José Luis Sales

| 07/10/2023 | 3 min, 29 seg

CASTELLÓ. El paisatge cultural i arquitectònic és una part de la memòria comuna d'un poble, d'una societat. Es tracta d'un patrimoni que necessita instruments que afavorisquen la seua conservació i preservació. I un pes important en l'evolució futura d'estos espais patrimonials el té la mateixa societat i les futures generacions compartint la memòria per a reivindicar i divulgar la seua importància i atractiu.  

És la visió amb què va nàixer l'any 2021 VirtuarchStudio, una empresa ubicada a Morella especialitzada en la recuperació i intervenció del patrimoni arquitectònic i pionera en la utilització de la tecnologia en els seus procediments de treball. La firma va sorgir de la fusió de diferents professionals del sector que ja col·laboraven de forma assídua. Vicente Dualde, Carme Carbó i Pepe Hernández són els socis fundadors que van apostar des d'un principi per les noves tecnologies aplicades al patrimoni.

Creació de bessons digitals

Així, conceptes i tècniques com la realitat augmentada, junt amb la fotogrametria i l'escanejat làser, els drons, impressions 3D i softwares com Unreal Engine són comuns en el dia a dia del treball de l'equip de la firma d'arquitectura. "Són elements que formen part del nostre treball, els quals cada vegada gasta més el sector i que aporten noves vies de comunicació i la posada en valor de l'arquitectura i el patrimoni", explica Pepe Hernández. La utilització d'estes aplicacions dona la possibilitat de "crear bessons digitals d'elements arquitectònics i edificis en els quals estem actuant per a recuperar-los o per a iniciar alguna intervenció", assegura Hernández.

La passió que té l'equip de VirtuarchStudio pel patrimoni arquitectònic es trasllada, no només al seu treball, sinó també al vessant de divulgació, "que també és molt important per a nosaltres", diu Pepe, ja que "aprofitem el material que s'ha obtingut durant el projecte per a donar a conéixer a la societat la història del monument o edifici i les seues característiques a partir de la realitat augmentada o les impressions 3D", assenyala l'arquitecte especialista en visualització arquitectònica i modelat 3D. 

Sala d'exposicions a la seu de l'empresa

La difusió la fan a la seua seu de Morella, ubicada en un edifici on hi havia un antic teler, i on tenen una sala d'exposicions que utilitzen per a mostrar el seu treball de patrimoni, en format 3D o realitat virtual, que s'obté gràcies a la fotogrametria, una tècnica que permet tindre un alçament gràfic que és totalment fidel a la realitat "i que, al mateix temps, és una manera de preservar-lo i ensenyar-lo", manté Pepe.  

Alguns dels treballs que l'empresa de Morella ha fet amb les noves tecnologies són el projecte de restauració de l'esglèsia de la Purificació de Fortanet, el de l'edifici de Correus de Castelló de la Plana, els treballs sobre l'aqüeducte de Morella, el projecte de restauració de la torre campanar de Forcall, el pla director del castell de Tàrbena o l'exposició en format de realitat virtual de la pedra en sec, organitzada conjuntament amb Arturo Zaragozà. Pepe Hernández, un dels fundadors de l'estudi explica que tot este treball de divulgació, "que també en alguna ocasió hem portat a les escoles, és molt important per a nosaltres i també una manera de diferenciar-nos".

Sis persones treballen també a València

Però el treball de VirtuarchStudio no es limita als projectes de patrimoni, sinó que també abasta la rehabilitació d'habitatges, com la casa natalícia del Pare Ferris, o el disseny de nous centres escolars -com el de Canet lo Roig i el CEIP Jaume I a Vinaròs- i centres de salut, al llarg de la geografia valenciana En l'actualitat, el treball està repartit entre les seus de Morella i la de València, on treballen actualment sis persones. Hernández comenta que la darrera incorporació ha arribat des d'Albacete i s'ha quedat a viure a Morella, fet que també ajuda a donar suport a l'aposta de l'empresa per reforçar el medi rural.

next