EMPRESES DES DE L'INTERIOR | 'GEGANTUR' OFEREIX EXPERIÈNCIES I VISITES GUIADES 

Vistabella del Maestrat difon el seu patrimoni a través del turisme cultural i de natura

5/06/2022 - 

CASTELLÓ. La paraula vacances suggereix descans, eixir de la rutina i com no, viatjar. Una acció que durant els darrers dos anys ha estat, més bé, emmanillada per les anades i tornades de les restriccions aplicades per la crisi sanitària de la Covid-19, però que pareix que torna a recuperar la normalitat de 2019. Però hi ha moltes formes de viatjar, i una és la de tindre l'oportunitat de conéixer el territori, el patrimoni o les activitats i costums d'una zona a través de la mirada i els coneixements d'un guia professional. És un valor afegit. I més encara si és natiu del lloc on treballa. Aquest és el cas de José Manuel Edo, que l'any 2013 va iniciar la seua activitat baix la marca Gegantur a Vistabella del Maestrat. "Quan vaig acabar el màster en gestió cultural a la Universitat de Barcelona vaig buscar treball, però al veure que no en trobava, vaig pensar en tornar al poble i posar en pràctica el projecte fi de màster que havia fet en el qual dissenyava la viabilitat d'un negoci turístic".

Ara ja fa quasi 10 anys que va José Manuel va tornar i com diu a la seua presentació de la web "vaig decidir tornar al poble i, de moment, em vull quedar". És guia oficial, fet que li permet oferir visites guiades a monuments que són Bé d'Interés Cultural. En un principi oferia visites a diversos racons i monuments de la localitat i també realitzava tasques de guia de rutes senderistes, però ho va deixar d'oferir "perquè igual que en el tema de monuments o patrimoni si que ha hagut un increment de demanda per a contractar un guia, en el món del senderisme encara no s'ha donat eixe canvi cultural, ja que a una gran part de la gent que ve a Vistabella, a banda de visitar el poble, és per a pujar al Penyagolosa, però ho fan pel seu compte".

Gegantur proposa diverses visites guiades per la localitat i el terme com són un recorregut pels carrers del municipi més alt del territori valencià per a conèixer la seua història i els seus monuments, visites exclusives a l'esglèsia de l'Assumpció amb pujada al campanar inclosa, un recorregut pel Santuari de Sant Joan de Penyagolosa o una visita a les pintures rupestres de la Cova del Morral i als petròglifs del Boi. "Durant el temps que porto treballant ha hagut gent del poble que fins ara no havia entrat a llocs com l'ermita del Loreto o que no havia pogut entrar a l'esglèsia perquè només està oberta en hores de missa i és una llàstima que bens patrimonials de tant d'interés no estigueren més potenciats", explica Edo. Un altre valor afegit que té l'empresa Gegantur és que José Manuel és llicenciat en Història de l'Art, uns coneixements que aprofita per al seu treball.

A banda, Gegantur també ofereix experiències, com la visita a una plantació de carrasques truferes per a buscar la famosa trufa negra, en la qual el visitant participa activament i al final es realitza una degustació del producte que s'ha trobat, i també una eixida per a buscar bolets i rovellons, i aprendre a diferenciar els bons dels roïns. Els clients més habituals de Gegantur són famílies, grups d'amics, associacions, o col·lectius de jubilats, a més de persones interessades en el patrimoni cultural i arquitectònic. Les peticions per a contractar els seus serveis han tingut un creixement continu des de fa 10 anys.

Pero Gegantur no és la única proposta que ofereix José Manuel Edo, ja que també gestiona la casa rural La caseta del forn, la qual també li suposa uns ingressos que venen del sector turístic, i que ja havien posat en marxa els seus pares. "Sempre ha tingut molt bona acollida, però enguany ha sigut molt bo gràcies al bo viatge de la Generalitat que ha propicia que molta gent s'haja decidit per llogar cases rurals". Edo diu que el 95% dels clients que té són de la Comunitat Valenciana i la resta es repateixen entre Catalunya i la resta d'Espanya i també del Regne Unit, França, Alemanya u Holanda.

José Manuel manté la seua il·lusió per poder treballar en el seu poble, un municipi d'uns 200 habitants en el qual “crec que hi han més oportunitats laborals que en una ciutat, però falta més cultura d'emprendiduria”, assegura. No obstant, molts dels joves prefereixen anar-se'n en busca d'altres oportunitats laborals.

Noticias relacionadas

next