un documental de Paula Lorenzino

'Voces de la pandemia' guanya el premi a millor curt en el festival de cine Cortometrando

10/12/2020 - 

CASTELLÓ. El festival de curtmetratges de la província de Castelló, ‘Cortometrando’, ha estrenat aquest dijous el seu nou format, que canvia la ficció pel gènere documental. Aquesta ha estat la principal novetat de la gala celebrada a l’Auditori i Palau de Congressos de la capital de la Plana, que ha alçat el curt Voces de una pandemia, de Paula Lorenzino, com el millor de la província en aquesta huitena edició. El seu avantatge enfront la resta d'audiovisuals ha sigut “molt estreta”, en declaracions del jurat, però l'originalitat en la presentació del tema i la cuidada fotografia han acabat per decantar la balança cap a l'obra de Lorenzino.

Com la resta de peces finalistes, el film guanyador s'ha focalitzat en retratar a través d'experiències personals com s'ha viscut i afrontat la pandèmia de coronavirus en les zones rurals de Castelló. Precisament, Veus de la pandèmia ha sigut rodat de manera íntegra en la localitat de Gaibiel, a l'Alt Palància.

El president de la Diputació, José Martí, ha elogiat “la mutació” de Cortometrando per, entre altres aspectes, possibilitar que les futures generacions coneguen el que va passar aquest 2020 a Espanya i en el món, i molt més en concret en aquelles àrees on els mitjans de comunicació no posen mai els seus focus”. “Som coneixedors de tot el que ocorre en les grans ciutats, però no d'allò que passa en municipis com Gaibiel, Argelita, Suera, la Torre d'en Besora, Rossell o Herbers”, ha afegit. “Ara, amb la renovació del format podrem conéixer-lo de la boca dels seus vertaders protagonistes mentre que lleguem als nostres fills i filles un testimoni gràfic del que ha significat aquest moment històric per a tota la nostra societat”.

En el mateix sentit, la diputada de Cultura Ruth Sanz ha assegurat que “calia repensar ‘Cortometrando’ per a assegurar l'interés dels joves professionals de l'audiovisual i ha confirmat que renova per un any més. “Estem molt contents amb el canvi però ara hem de valorar com donar-li continuïtat al format”.

Junt a Paula Lorenzino han completat el quadre d’honor de directors d’aquesta edició Nerea Pavón, que ha dirigit ¿Qué puedo hacer y qué no?; Aída Antonino, amb 10 anys després; Héctor Martín, director de La distancia; Álex Brau, que ha presentat el curt Movent muntanyes; i, per últim, Ibán Asensio, amb Pandemic XXI.

L’equip de Paula Lorenzino rebrà ara un premi en metàl·lic de 1.800 euros per a sufragar els costos de la distribució del documental. La titular de Cultura ha destacat que ‘Cortometrando’ és un dels pocs festivals de curtmetratges de l’Estat que subvenciona la realització de les obres i la promoció exterior del film guanyador.

D'altra banda el premi especial del públic, que ha emès el vot a la sala, ha estat per a 10 anys després, de Aída Antonino. Un curt que ha estat gravat a Suera.

49 curts en 7 anys

Des que s’iniciara el camí de ‘Cortometrando’ ara fa set anys s’han rodat 49 curts en sengles localitats de l’interior castellonenc. D’ells, gran part han estat visionats en múltiples festivals cinematogràfics d’arreu d’Espanya i també del món. “No cal obviar que aquest festival és per a Castelló un recurs important per a donar a conéixer les nostres comarques i més especialment els nostres pobles de l'interior, per això continuarem patrocinant la seua celebració en futures edicions”, ha afegit Martí.

En l’acte d’entrega dels premis, en què s’han seguit totes les mesures anti-Covid vigents, s’han donat cita, a banda dels cineastes, els alcaldes i alcaldesses dels municipis finalistes.


Noticias relacionadas