Hoy es 22 de noviembre

escenari per a les arts de carrer

25 anys de Bagatge, el festival de carrer que va aparéixer a Betxí quan no hi havia teatre

29/08/2023 - 

CASTELLÓ. Complir 25 edicions és més que motiu d'alegria. Significa haver consolidat un projecte i, en el cas del festival Bagatge, ser un escenari imprescindible per a les arts de carrer. "Està edició serà una festa", clamen des de la companyia local La Troupe Malabó, organitzadora de la cita. Des de fa una vintena d'anys, Sergio Chaves i Marisa Ibáñez s'encarreguen d'acostar tota mena de companyies nacionals de circ i teatre a Betxí, un municipi de poc més de cinc mil habitants que viu aquest projecte cultural com si fora una tradició més.

La relació de Castelló amb les arts de carrer és històrica, amb grans cites com el FitCarrer que va irrompre fa 45 anys a Vila-real. Com assenyalava Manuel Vilanova, un dels seus precursors, a aquest diari, part d'aquest cultiu es deu al fet que a la província no hi havia quasi teatres. D'aquesta fam van nàixer diferents propostes culturals que convertiren el carrer en el seu escenari. En efecte, en Betxí l'any 1999 no hi havia cap teatre, motiu que va dur a La Troupe Malagó a crear-ne un itinerant. "Quan em vaig incorporar a una companyia vila-realenca, vaig descobrir el FitCarrer i em vaig adonar que a Betxí no existia el teatre. Així que vaig parlar amb el regidor de Festes del moment i per sort la idea li va encantar", recorda Chaves.

Tot i el repte que suposa tirar endavant un festival amb un pressupost reduït, pot dir Betxí que compta amb una cita d'avantguarda, on la programació es cuida al detall. Recorden els seus organitzadors que fa cinc anys va actuar al municipi Rodrigo Cuevas, qui actualment està omplint festivals de renom de tot el país. "Ens adaptem al que hi ha al mercat. Els darrers anys no vàrem contractar espectacles nocturns, perquè creiem que no s'acoblaven al que més li interessa al festival. Tractem d'invocar obres que siguen per a tots els públics", explica Chaves, qui amb tot, està content de que el seu poble mantinga el festival: "Ha sigut un repte any darrere any, però ha de mantindre's. Esperem que puga complir molts anys més".

Malabars i molta música

Pel que fa a la seua 25 edició, es podran veure set espectacles que ompliran les principals places del poble de l'1 al 3 de setembre. El punt diferencial el donarà el concert de Perracos Sound Sistems, el dissabte a les 23 hores. Una festa espectacle on es mesclaran diferents estils musicals per a poder gaudir entre tots.

Quant a la programació escènica, arrancarà el divendres (19:00 hores- plaça de la Puríssima) amb la veterana Cris Clown. Després de dues dècades recorrent el món amb espectacles propis i també externs, ha construït Home, una obra més teatralitzada des d'on explora la fragilitat i ironia de la figura del clown. I aquesta mateixa nit, La Troupe Malabó desplegarà el Sonata Circus (20:00 hores- plaça de la Pietat), un show on hi ha humor, òpera i estranys instruments musicals que venen a contar una història de somnis i superació.

El Gran Dimitri obrirà la cartellera del dissabte (18:00- plaça de la Puríssima) amb The Legend, la història d'un cantant a qui criden per a actuar en un auditori davant de cent mil persones. Com si fora un rockstar, funció a funció Dimitri crearà l'espectacle amb el qual voldrà ser recordat i amat per tots. Aquest mateix dia es representarà el guardonat espectacle Lullavy, de Proyecto Kavauri (19:00 hores- plaça de la Pietat). Un duet d'acròbates es presenta a l'escenari amb un espectacle de bàscula, salts frenètics i mortals, però el més complicat com a pares primerencs, serà fer-ho amb el seu bebé. L'obra que ha triomfat al Festival Circada de Sevilla parla des de l'humor de la conciliació.

Mentrestant, el diumenge Perro Azul farà homenatge al cine mut en el teatre de Palau (a les 19:00 hores). Globe story és una història d'amor acompanyada d'un únic so: el d'un piano. Ambientat en un espai cinematogràfic, els seus protagonistes apareixeran com eixit d'un revelat antic, en tonalitats sèpia, i començaran a construir tempestes, muntanyes, barques o platges amb dues escales, un baul i una muntonada de globus. Tal com es feia en les pel·lícules de passat, és un pianista el que interpreta la música en directe que dota a la projecció d'una banda sonora.

Finalment, el festival Bagatge tancarà amb un espectacle on malabars i flamenc es fusionen. German J López Galván posarà en escena Sin Ojana (19:00- plaça Major), una obra de Pepa Gil i amb música de Raúl Cantizano, que naix des del respecte i amor pel flamenc, però també pel circ.

Noticias relacionadas

next