Hoy es 15 de noviembre

engunay organitza la trobada sorita (amb uns 100 Habitants) i palanques (amb uns 30) 

45 edicions de l'Aplec, el festival del poble: "No som empreses enormes fent festivals enormes"

El cartell de l'Aplec del Ports el formen principalment propostes locals, però també hi ha caps de cartells com Roba Estesa, Adala, Cactus o Pirat's Sound Sistema

16/07/2024 - 

CASTELLÓ. Si hi ha una paraula que defineix, més que mai, l'Aplec dels Portés 'germanor'. La cita cultural i autogestionada viurà la seua 45ª edició, del 26 al 28 de juliol, gràcies al treball cooperatiu entre dos pobles veïns: Sorita i Palanques. Per primera volta l'Aplec ha fet 'match' entre dos municipis perquè organitzen una trobada que serveix de punt d'encontre entre jóvens i adults de tota la comarca i, també, de la província.

Com és tradicional cada any és un el poble que organitza el festival. En 2022 fou Portell qui va capitanejar la jornada, mentre que l'any passat va ser Morella. Aquest any era el torn de Sorita. No obstant això, tal com explica Èlia, jove del municipi, van decidir ajuntar-se amb Palanques, un poble que per falta d'infraestructura no forma part de la "roda" de l'Aplec. I és que compta aquest amb tan sols 30 habitants, segons dates de 2018. "Es va fer el canvi per proximitat, afinitat i germanor. Palanques és el poble veí i fem moltes activitats junts. De fet, a l'anterior edició que vam organitzar es van implicar molt en ajudar-nos. L'experiència ha estat un descobriment. Hem treballat juntes persones de diferents edats i colles que possiblement si no fora per l'Aplec no ens hauríem ajuntat. Sense dubtes, açò ha servit per a reforçar el vincle que teníem i hem pogut generar més germanor encara", apunta Èlia, també organitzadora de l'encontre.

Amb tot, l'última volta que Sorita va organitzar la trobada va ser l'any 2014. "El poble va baixar de la roda en dues edicions, perquè no hi havia suficient gent jove, però eixe any va tornar a sumar-se i ara no hi ha qui ens baixe. Tenim moltes ganes. Sempre que s'organitza l'Aplec és una edició especial per al poble que ho fa. Dona igual que siga la 40 o la 45 edició. Són totes especials". Aquesta ocasió ho és, això sí, per partida doble.

Un festival concorde a la realitat del poble

L'Aplec dels Ports es presenta, un any més, com un esdeveniment reivindicatiu que busca posar en valor la cultura de l'interior de Castelló. És així que des de Sorita i Palanques han prioritzat per a la seua edició les propostes arrelades a la comarca o voltants i, a més, fetes en valencià. "És una programació concorde a la realitat del nostre poble", emfatitza Èlia, qui a punta que, això sí, hi haurà algun cap de cartell. "Normalment, la gent dels pobles anem a les ciutats a veure certs artistes, però gràcies a l'Aplec és la gent del poble la que crida a la gent de la ciutat a vindre".

Un d'eixos caps de cartells és Roba Estesa. Una banda integrada únicament per dones, que du des de 2013 fusionant les músiques urbanes i festives amb el rock, el pop o el folk. També actuarà en l'Aplec dels Ports Adala, una proposta de música reggae i hip-hop amb una mirada política i col·lectiva que ha aconseguit calar entre l'escena catalana; El Pony Pisador, altra de les bandes més populars a Catalunya per la seua música des de la tradició folk i cèltica; Cactus, grup valencià que barreja el reggaeton amb el pop i el trap; Crim, una formació catalana de punk-rock que ha aconseguit traslladar les seues cançons fins a Europa o Estats Units; i Pirat's Sound Sistema i el seu característic so de reggae i dancehall.

La programació musical es completa amb Testarudes, altre grup íntegrament femení i que combina l'ska amb el reggae o el rock; Via Lliure, format a l'Horta i la Safor i amb un gran bagatge musical; Rosio Cano, una jove cantautora emergent de Les Coves de Vinromà; Retocs, un grup que tracta de reviure la música d'arrel des d'un punt minimalista amb percussions tradicionals de la terra i veu; Animal Sound, el primer sound system del nord de Castelló i del baix Maestrat; Paradís Fiscal i la seua combinació de cançons pròpies alegres i contundents amb altres versions; Azero, creadors "del rock del poble"; els castellonencs Essència amb versions de música en valencià; o Dani Miquel, un dels principals fenòmens de la música valenciana per a públic familiar.

Amb tot, aquesta edició de l'Aplec acollirà el reencontre de dos grups que han tornat a ajuntar-se per a tocar a Sorita; ells són Contracop i Cançons d'Artiga. O les emergents Ceci i Paula Tomás, qui van debutar en l'Aplec 2023 amb lletres que qüestionen, entre d'altres, què passaria si Bad Gyal es pillara d'un masover. A més, no faltaran les sessions de dj amb RSC, DJ Cuber, DJ Xúquer, Kol·lectiu Estafa i Efedeme Sound System. Així com el desplegament de percussió que farà La Perkutada.

Però l'Aplec s'obri a més disciplines i propostes. La companyia castellonenca La Ravalera posarà en escena l'espectacle Unida la gent, mentre que Improplana mostrarà les complexitats del teatre improvisat. Per la seua part, el músic valencià Pau Alabajos presentarà el llibre Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble, en honor a l'escriptor en el centenari del seu naixement. També hi haurà espectacles per al públic infantil com el 'Contaclown' a carrec de Rosabel Canós. Amb tot, un dels actes més concorreguts és sempre el de les muixerangues, que protagonitzaran la Conlloga de Castelló i les Muixerangues de Vinaròs i dels Ports. I ben especial serà l'actuació de La gaita als Ports, a càrrecs dels mestres gaiaters José Vicente Castel, Eduard Navarro i Ramon Ronzano.

Així mateix, l'artista Óscar Blanch inaugurarà Explo-Art, una exposició on mostrarà tot el repertori de tècniques que utilitza actualment, des de la resina fins al 3D. Per la seua part, Hermini Mampel Gasulla acostarà objectes antics, molts reciclats i convertits ara en objectes expositius. D'altra banda, l'Aplec oferirà un taller socioeducatiu sobre sexualitat i el consum de drogues.

Amb tota aquesta programació cultural per davant, cal recordar que l'Aplec és un festival autogestionat i gratuït que 's'alimenta' de les vendes de la barra i el menjador. Com recorda Èlia, "no som experts ni empreses enormes fent festivals enormes".

Noticias relacionadas

next