del 26 al 29 de novembre 

Cineculpable ultima la programació amb 31 curts i la visita 'estrela' de Federico Aguado

21/11/2018 - 

CASTELLÓ. A escassos dies per a l'arrencada de la seua 21ª edició, el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable, ha desvetlat aquest dimecres dos dels seus asos millor guardats: la graella escènica, que integren els 31 curtmetratges seleccionats que projectarà l'Auditori vila-realenc del 26 al 29 de novembre, i el "culpable" 2018: l'actor Federico Aguado, encarregat d'apadrinar un certamen que ha rebut 477 obres a concurs de 29 països de quatre continents.

Amb els ingredients principals ja llests, el còctel cinematogràfic cobra consistència disposat a arribar als paladars més exigents. "Qualitat" –entre les 31 obres que salten al cartell oficial freguen els 200 premis i seleccions en festivals nacionals i internacionals- i "varietat", tant en gèneres com en temàtiques, s'alien per a aconseguir l'objectiu.

La gala del divendres 30 de novembre, també amb l'Auditori com a epicentre, decidirà quins pugen al palmarès –amb 7.800 euros en premis- i posarà el colofó a quatre dies de molt cinema. Ho farà a més a ritme de swing, amb la performance de l'associació Swing i AU! de Castelló a les portes del recinte i l'actuació durant la gala de The Party Swingers, autora de la banda sonora del festival enguany: 'There will never be another you'. També, les actrius i humoristes Arantxa González i Xel Curiel (Comediants, À Punt), seran el fil conductor en aquesta vetlada.  

De moment, el festival compta amb Federico Aguado com a aval de luxe. El toledà és un dels rostres més coneguts en la xicoteta pantalla pels seus papers en sèries com Amar en tiempos revueltos o Amar es para siempre, on dóna vida a Inocencio Bonilla, i pel seu recent paper de Sergio Rueda en Mar de plástico. Un "culpable‟ lligat a més al festival al que dóna veu: l'any passat el curtmetratge reconegut amb el premi del públic, Z Fest, una comèdia de tints terrorífics i zombis, va tenir a Aguado com a protagonista. “Fede és ja un culpable molt volgut. Va connectar amb el públic amb la seua magnífica posada en escena en Z Fest i tornarà a fer-ho enguany”, ha assenyalat la coordinadora del certamen, Sonia de la Vega, en la roda de premsa oferida amb la regidora de Joventut de Vila-real, Gemma Gil.

A més d'ambaixador, la cita presumeix també de cartell, un tribut al cinema de gánsters inspirat en la famosa parella de fugitius Bonnie and Clyde i que signa l'estudi de disseny i arquitectura local EdA. Així, el 26 al 29 de novembre Cineculpable projectarà en l'Auditori de Vila-real, a partir de les 22.00 hores i en sessions gratuïtes, els 31 curtmetratges de cinc països seleccionats: un recorregut per la gran pantalla des d'Espanya a Iran, França, Turquia i Argentina.  

21 de les obres es concentren en la Secció Oficial i 10 en la Secció Provincial. Aquestes últimes opten al premi Manuel Villarreal i obriran les sessions el dilluns 26. Entre la desena de les produccions amb segell provincial figura la preseleccionada als Goya 2019 9 pasos, sota la direcció de Marisa Crespo i Moisés Romera. Del dimarts 27 al dijous 29 prendran el relleu les tres sessions de la Secció Oficial, amb rostres coneguts com el de Juan Diego Botto en Una noche con Juan Diego Botto o Pedro Casablanc, Goya en El Ministerio del Tiempo i protagonista del premiat Uno, amb 51 reconeixements i seleccions en festivals, que podrà veure's en Cineculpable.  

D'altra banda, torna Cinexpress, una de les activitats més arrelades en el programa del festival de curts, per a acostar el món del cinema a estudiants de Secundària de la ciutat, que tindran quatre dies per a rodar les seues històries i muntar-les per a poder exhibir-les en la gala de lliurament de premis.

El festival ha rebut enguany 477 obres a concurs de 29 països de quatre continents a través de la plataforma Festhome. Entre les procedències, Argentina (37 curtmetratges), França (16), Mèxic (11), Brasil (11), Colòmbia (8), Iran i Índia, amb quatre cadascun; passant per Romania, Cambodja, Turquia, Kazakhstan, Xina o Estats Units, entre uns altres.  

Noticias relacionadas

next