Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

El líder de Compromís defensa la unitat per a estar a altura del que s'espera de les institucions

Garcia: "Cal ser més generosos i posar el bé comú per davant de tot, que és el que demanda Castelló"

"En Compromís entenem que d'aquesta crisi no poden eixir reforçats els poderosos i, una vegada més, perjudicats els col·lectius més febles de la població. Ara, el més important és que l'Ajuntament blinde els seus serveis públics amb més recursos per donar resposta a la població que està patint les conseqüències de la crisi".

19/04/2020 - 

CASTELLÓ. Compromís enarbora la bandera de l'economia verda i sostenible com a solució per a eixir de la crisi derivada del coronavirus. El seu portaveu, Ignasi Garcia, creu que la unió de forces dels partits que componen el govern en la Diputació i l'Ajuntament de Castelló ha de servir d'inspiració per a prendre mesures encertades, sempre encaminades a evitar la desigualtat social. El líder de la formació valencianista defensa que la sobirania local dona garanties de fortalesa davant situacions d'extrema necessitat. En aquest context, demana valentia per a revertir la crisi. Tot ho explica a Castellón Plaza des del seu confinament.

-Vosté ve advertint des de fa setmanes que caldrà replantejar el model econòmic per a superar aquesta crisi, pot concretar alguna cosa més sobre aquesta afirmació?
Clar, cal que ens replantegem si podem seguir sense un sector industrial fort. La indústria valenciana ha demostrat la seua capacitat d'adaptació ràpida a aquesta emergència sanitària. No podem seguir deslocalitzats i que els recursos bàsics davant d'una emergència com aquesta depenguen de la política d'exportació d'un tercer.

Per altra banda, els canvis en mobilitat de mercaderies, però sobretot de persones afecten el nostre model turístic i estem obligats, de la mà del sector a fer profundes reflexions de les conseqüències de tot açò. Cal que aprofitem aquesta crisi per a reforçar una economia verda, sostenible i respectuosa tant amb el medi ambient, com que siga sostenible socialment, eliminant les desigualtats socials.

I hem de prioritzar els serveis públics. Han demostrat ser l'eina fonamental per a garantir la igualtat d'oportunitats de la ciutadania. A més, cal enfortir el mercat de treball amb més garanties socials. Durant aquests dies hem comprovat el fràgil equilibri i la poca estabilitat laboral en què treballen milers de persones, per això hem de donar més seguretat als treballadors i treballadores, en nou marc laboral.

-Es pot apostar per les activitats sostenibles per a assegurar la sobirania local i l'autoproveïment?
Es pot i s’ha de fer. No podem dependre exclusivament de les importacions i no podem tancar els ulls a com es produeixen els béns de consum amb  legislacions permissives d’altres països que no tenen en compte el medi ambient. La sobirania local dóna garanties de fortalesa en situacions d'extrema necessitat, com la que estem vivint.

CADA SOCI DE GOVERN FA LES SEUES APORTACIONS I TOTS VOLEM SUMAR. SI ACONSEGUIM PORTAR ENDAVANT TOTES LES PROPOSTES, GUANYARÀ LA CIUTADANIA.

-I en aqueixes solucions que planteja Compromís, com encaixa el Pla General de Castelló?
El Pla General contribuirà a reactivar l'economia, donarà seguretat a les empreses de Castelló i atraurà inversions, ara més necessàries que mai. A més, definirà com volem que siga la nostra ciutat: més verda, més amable amb l'entorn, més compacta, amb millor mobilitat... En definitiva, és un Pla indispensable perquè generarà ocupació al seu voltant i  permetrà a Castelló exercir la capitalitat logística de la província.

-Des de la seua doble faceta com a diputat provincial i regidor, quina institució veu més preparada per a respondre a les necessitats ciutadanes?
Els ajuntaments són l'administració més propera a la ciutadania i desenvolupen un servei d'atenció essencial. La Diputació busca coordinar i cohesionar els pobles del nostre territori, oferint-los oportunitats de progrés. I cada administració respon d'acord amb les seues possibilitats de gestió. Per tant, són complementàries. Recordem que un dels principals objectius de tots els partits polítics és el de no duplicar competències, així que dins de les seues competències totes dos institucions han d’estar preparades per a respondre a les necessitats de la ciutadania.

-És públic que la gestió de la crisi genera divisions entre els socis del Consell, en la Diputació i l'Ajuntament també existeixen discrepàncies o hi ha plena sintonia?
Cada soci de govern fa les seues aportacions i tots volem sumar. Si aconseguim portar endavant totes les propostes, guanyarà la ciutadania i superarem aquest moment amb més força i més confiança en les institucions. Ara, és quan cal ser més generosos i posar el bé comú per davant de tot, que és el que demanden els veïns i les veïnes de Castelló.

Garcia, en l'homenatge diari de la ciutadania als sanitaris.

-El portaveu de Podem va assegurar en aquest mateix mitjà que ha faltat debat intern amb algunes mesures municipals. Està vosté d'acord?
Cada partit treballa en les seues àrees de gestió i això és natural en qualsevol govern de coalició. En el nostre cas, Compromís hem elaborat un paquet de mesures que impliquen recursos propis, però que necessiten la col·laboració d’altres per a fer-se realitat. A banda, hi ha polítiques que necessiten l'aprovació de tot el govern. El més important és la cooperació de tothom per executar les mesures, que ajudaran a revertir la situació de crisi que estem vivint.

-Com valora l'aportació de Compromís en la presa de decisions de l'Ajuntament per a abordar l'emergència sanitària?
Compromís sempre hem estat on havíem d'estar, al costat de la ciutadania. I en les nostres àrees ens hem esforçat per contribuir a millorar la difícil situació que ha generat aquesta pandèmia. Pel que fa a la meua gestió, la resposta dels equips de neteja i de recollida de residus ha sigut exemplar. Hem fet ja més de 10.000 desinfeccions i hem mantingut els serveis operatius amb més efectius dels habituals per garantir la seguretat i la higiene a tota la ciutat.

Els meus companys, Verònica Ruiz i Francesc Mezquita, han estat en tot moment en contacte amb el sector cultural i educatiu per atendre les demandes i necessitats de cada col·lectiu. Francament, pense que hem fet el que tocava: donar resposta i donar la cara.

Cal ser valents per a donar-li la volta a la situació i nosaltres ho tenim clar: hem de posar els recursos públics que permeten generar noves oportunitats per a totes i per a tots.

-Quines conseqüències poden tindre per a Castelló l'operació de tresoreria, amb dues pòlisses que sumen 50 milions, i la pròrroga dels pressupostos de 2019?
A una gran part de la ciutadania no els preocupa quin procediment econòmic seguim. El que li importa és que l'administració oferisca els serveis i les ajudes necessàries per al seu benestar. Compromís entenem que d'aquesta crisi no poden eixir reforçats els poderosos i, una vegada més, perjudicats els col·lectius més febles de la població. Ara, el més important és que l'Ajuntament blinde els seus serveis públics amb més recursos per donar resposta a la població que està patint les conseqüències de la crisi.

En concret, l'operació de tresoreria servirà per a poder garantir no sols seguir donant serveis, sinó també el pagament als proveïdors de l'Ajuntament, justament quan més ho necessiten. I sí, encara que el pressupost estiga prorrogat, ja estem treballant en un pressupost 2020-COVID19 per superar les dificultats que suposa aquesta pròrroga per la gestió.

-S'arribarà a temps per a redissenyar els comptes de 2020 i executar-les dins d'enguany?
Farem tot el possible perquè així siga i donar resposta a les necessitats de les famílies. Seria una irresponsabilitat no fer-ho i el benestar de la nostra gent és el primer.

-L'Ajuntament tindrà suficient capacitat financera per a exercir com a motor econòmic?
L'Ajuntament de Castelló és una institució forta, amb capacitat de revertir la situació que estem vivint. I també ha de funcionar com un mur de contenció a les dificultats econòmiques, socials i mediambientals que s’han produït en les últimes setmanes a la ciutat. Cal ser valents per a donar-li la volta a la situació i nosaltres ho tenim clar: hem de posar els recursos públics que permeten generar noves oportunitats per a totes i per a tots.


Noticias relacionadas

next