Hoy es 16 de diciembre

L'UJI aborda en un seminari diferents aspectes de la violència obstètrica

L'UJI aborda en un seminari diferents aspectes de la violència obstètrica

14/05/2021 - 

CASTELLÓ. La Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I en col·laboració amb l’associació El Parto es Nuestro i l’Observatori de Violència Obstètrica han organitzat per a dimarts 18 de maig de 2021 el II Seminari Internacional sobre Violència Obstètrica: de la violència a l’evidència que es realitzarà a l’edifici de l’Escola de Doctorat i Consell Social de l’UJI i que també es podrà seguir en línia a través del canal de YouTube de la Universitat Jaume I.

La violència obstètrica és la violència contra les dones, tipificada per l'OMS i considerada delicte en alguns països, que s'exerceix en el context sanitari i afecta els cossos i els processos sexuals i reproductius (especialment, l'embaràs, part, postpart i lactància) de les usuàries del sistema de salut i dels seus fills i filles.

La professora Desirée Mena, impulsora de l’activitat i investigadora en aquest tema, serà l'encarregada d'impartir la primera ponència La violència obstètrica a Espanya, on mostrarà i explicarà les dades que es desprenen dels seus estudis més recents. A continuació, l'activista Jesusa Ricoy contextualitzarà la violència obstètrica dins del marc més ampli de la violència masclista. Després, la doctora en Antropologia Virginia Murialdo oferirà una panoràmica sobre la violència obstètrica i la seua evolució al llarg de la història.

A mitjan matí, en una taula redona es presentaran diversos projectes digitals contra la violència obstètrica. La matrona Laia Casadevall comentarà sobre la Plataforma científica en defensa del pinçament òptim del cordó umbilical. Claudia Reig i Àlex Badia, de Barret Cooperativa, presentaran el documental digital Parir en el siglo 21, que ha rebut el prestigiós premi World Press Photo 2021 en la categoria de Narrativa Digital.

La fotògrafa Claudia Sarra explicarà la sèrie de fotografies Històries de violència obstètrica. L'activista digital del part respectat Partera Guerrillera compartirà la seua experiència en xarxes socials. Helena Eyimi, matrona al Regne Unit, aportarà la seua visió des d'aquest país i, finalment, l'advocada Lorena Moncholí se centrarà en l'àmbit del dret sanitari.

A la vesprada, la psicòloga perinatal Sara Jort exposarà quines són les conseqüències psicològiques, físiques i sexuals d'un part violent, i una taula redona amb reconegudes ponents de l'Equador, el Brasil, l'Argentina i Itàlia ens acostarà a la realitat de la violència obstètrica en aquests països.

Noticias relacionadas

next