I Premi Diafebus de Novel·la Juvenil

Les illes Pitiüses, el Mediterrani i el capità Boira

16/06/2019 - 

VALÈNCIA. Les aventures del capità Boira a Eivissa i Formentera (Drassana, 2018) és el primer títol en guanyar el premi de novel·la juvenil Diafebus. Es tracta d’un relat mariner, clàssic des de la primera pàgina, que sorgix de la ploma de Tono Fornes (Tetuan, 1955) i les aquarel·les de Santi Inocencio (Madrid, 1968); de mil hores de mar compartida, de got i paelles de pedres, de rialla i vi, de gos i gavines, d’Ulisses i Dénia i la nostàlgia de les illes i els amics que són partidaris de la felicitat. En cada pàgina d’esta aventura brilla el sol, igual que ho fa sobre les ones menudes i nervioses que rissa el vent d’estiu. Quan tot és possible perquè tot és jove.

22 de juny de 2018. Nit. A la terrassa de l’Hotel SH de València el fantasma d’Scott Fitzgerald pren una copa recolzat en la barana mentres aspira l’aire perfumat d’abans de la batalla. En la gespa artificial esperen els cambrers, silenciosos i fatals com a sentinelles. Dins de la sala d’actes, Fornes i Inocencio cobrixen la breu distància que els separa de l’escenari dels premiats amb el pas ferm amb què es travessa la coberta d’un vaixell per a hissar el turmentí. Primera conclusió: no són impostors. Segona conclusió: i què, si ho foren? Són els primers guanyadors del Premi Diafebus de novel·la juvenil i els iniciadors d’un viatge que vol ser llarg i fecund d’illes i misteris. Són gent de mar que escriu de les coses que els passen, les coses que somien o les infinites coses que han llegit. Dominen la parla d’Homer i la del taverner més sibil·lí de les Pitiüses. Compartixen un sentit de l’humor i una ètica directa a prova de naufragis.

Amb estes credencials s’inicia la història de Les aventures del capità Boira a Eivissa i Formentera. I el resultat no podria ser més satisfactori. Ja des de la primera pàgina es complixen les condicions de l’aventura: una balandra, la Carme III, el capità Boira, el gos Tu (a qui no li heu d’anomenar mai el café!) i una tempesta sobtada de setembre que fa enfollir la brúixola del relat i el llança a la versió més onírica, divertida i sorprenent de les cales pitiüses. A partir d’este colp de vent tot és possible: el delirant contraban de porquets, la ràdio-petxina de Ningú Von Ranken –de vocació nàufrag, senyors–, els budells petrificats del gegant Ebusus convertits en un laberint, les fotos incompletes de Lupita Virtudes de la Presentació, l’amor i el vol dialèctic dels animals. És com si de sobte la musa que va cantar a l’admirable baró que va destruir el sagrat alcàsser de Troia haguera despertat amb ganes de gresca. 

Fornes i Inocencio coneixen les velles regles del joc i les fan seues en un gir realment complex: aconseguir que les coses siguen radicalment noves i, alhora, es mantinguen aristocràticament unides al retrat familiar. La novel·la, a més complix una altra funció que va més enllà dels seus límits. Està dissenyada per a gaudir-la, però també per a provocar, per la via de la seducció, noves singladures quan acaben les seues pàgines. El calfred que provoca este bellíssim conte és el de la resurrecció (miracle!) del lector adolescent, ebri de nits, que les hores adultes mai no van matar del tot. Però si el text és una delícia per a lectors de totes les edats, l’aposta estètica de Santi Inocencio no és sols un complement, sinó que forma part del nucli mateix de la novel·la. Santi, a més de navegant i amic de Tono, és un dibuixant que té la sensibilitat i el talent de captar i desdoblar els significats essencials del llibre. I per a fer-ho sense cerimònia, sense “pes”, com qui no vol la cosa, quan precisament amaga càrregues de profunditat darrere la lleugeresa.

Una darrera qüestió abans de salpar. Atenció, pares i mares! Si regaleu este llibre als vostres fills no els entregareu un objecte: els lliurareu el vent i la ferida serà ja irreversible. Els vostres fills seran partidaris radicals de la felicitat i a vore què fem amb això.

*

Les aventures del capità Boira a Eivissa i Formentera
Tono Fornes, Santi Inocencio

Drassana, 2018
I Premi Diafebus de Novel·la Juvenil
144 pàgs il·lustrades a color
PVP 17.95 €

Noticias relacionadas

PLANETARI

La biblioteca invisible

Por  - 

De tots els llibres que mai llegiré, els que més em dolen no són els descatalogats, les edicions que és complicat trobar o aquells per als quals senzillament no tindré temps suficient. Ni tan sols em consola saber que no soc jo a soles qui no els podrà llegir, sinó que tampoc podrà fer-ho ningú, ja que m’estic referint als llibres que mai han existit, però que sí que es troben en les pàgines d’altres llibres

MEMÒRIA DE L’ENTRECUIX

El precursor

Por  - 

Cadascú té un primer record social del el sexe i el meu és Manuel R. contant que havia ejaculat dins dels pantalons mentre la besava en un portal de l’Eixample. Cosa inèdita, per a mi i per a tots els qui, ara no sé ben bé on, ni com, l’escoltàvem raonablement meravellats del que deia

literatura

Kavadias: el poeta radiotelegrafista 

Por  - 

Tot comença en la mar. Els fonaments de la nostra civilització s’assenten sobre els viatges marítims més o menys atzarosos d’un grapat de grecs que van abandonar els seus arxipèlags per a visitar la resta de la Mediterrània i poder tornar a casa (o no) a contar el relat de les seues aventures. Lluny de la narrativa èpica i moltes voltes lluminosa dels mites, els grecs es van fer amos de la mar durant segles a força de necessitat, acceptant el destí aquàtic al qual els obligava una terra massa escassa i massa poc fèrtil

next