de l'any 1253

Almassora i l'UJI editen mig miler de còpies del primer text de la història escrit en valencià

18/02/2019 - 

CASTELLÓ. La Regidoria de Patrimoni d'Almassora i l'UJI s'han unit per a difondre el text més antic escrit en valencià fins hui, un fragment que va ser trobat per l'historiador local Vicent García Edo durant la investigació prèvia a la seua intervenció en les I Jornades d'Estudis d'Almassora. Per a això, han editat 500 exemplars d'un llibre que recollirà la intervencions dels cinc ponents que van participar en aquella primera edició i el qual inclou el fragment descobert pel professor. 

El text, fins ara inèdit, data del 17 de maig de 1253 i inclou un inventari de béns propietat del bisbe de Tortosa que en aquell moment estaven a Almassora. Així, encara que l’inici del text està escrit en llatí, a partir de la tercera línia apareixen paraules escrites en romanç, precursora del valencià actual. 

L'edil de Patrimoni, Amaya Gómez, i la vicerectora de Cultura l'UJI, Carmen Lázaro, presentaran aquest dijous al consistori Els orígens de la Vila D’Almassora. Nous documents, noves visions. I el coordinador de l'edició ha sigut el professor de l'àrea Geografia Humana Javier Soriano, responsable també de l'organització de les jornades històriques en les dues últimes edicions. “Estem més que satisfets dels resultats d'aquestes jornades posat que han dona valor al pes històric que va tindre Almassora en l'edat mitjana i han donat a conéixer la història que encara amaguen els edificis més antics del municipi”, ha assegurat Gómez, per a qui la col·laboració amb l'UJI empresa a partir del conveni signat al setembre de 2016 està sent “molt productiva”.

Així doncs, aquest primer llibre reproduirà el treball El naixement d'Almassora a partir dels documents històrics', realitzat per García Edo, així com les ponències d'Enric Guinot (UJI) sobre Les cartes de poblament valencianes i del professor de la Universitat de Castella-la Manxa David Igual que porta per títol Després de la conquesta cristina: societat i economia a l'Almassora medieval. També, les presentacions El espacio y las construcciones medievales del agua en Almassora de Sergi Selma i El contexto comarcal: la creación de nueva villas en la plana de Borriana Carles Rabassa (UJI).


Noticias relacionadas