projecte 'Construeix Valors' de l'oenegé Medicusmundi Mediterrànea 

Alumnat del col·legi de Sant Mateu estudia la producció de la roba i el seu consum sostenible

15/02/2023 - 

CASTELLÓ. El projecte 'Construeix Valors' de l'oenegé Medicusmundi Mediterrànea ha arribat al col·legi Mare de Déu dels Angels de Sant Mateu. Xiquets i xiquetes de quart i cinqué de primària han tingut l'oportunitat de conéixer el cicle productiu d'un producte tan comú com la roba, així com d'oferir solucions de canvi a les desigualtats que es produeixen en la seua realització.

D'aquesta manera, l'alumnat ha realitzat diversos exercicis teòrics i pràctics. El més curiós i que més expectació ha causat ha sigut comprovar les etiquetes de les peces de roba que portaven posades per a conéixer el país de fabricació de la peça. "Veient d'on ve la roba que utilitzen tenen l'oportunitat de reflexionar sobre el que els contem de forma més directa" indica la monitora del projecte, Mònica Segura.

Després del vessant teòric, les sessions s'han centrat en la construcció de maquetes amb els materials interactius de Lego Educació. "Cada grup ha representat una part diferent del cicle productiu, de les desigualtats i injustícies que es produeixen i de les possibles solucions de canvi cap a un model més sostenible" conta Segura.

Una plantació de cotó, una fàbrica, un col·legi buit a causa del treball infantil, la contaminació dels rius a causa dels productes per a fer la roba com els tints i els diferents mitjans de transport marítims, aeris i terrestres han sigut les maquetes creades per a il·lustrar el cicle productiu i conéixer les desigualtats que es produeixen en ell. A continuació, ha arribat el torn d'il·lustrar el canvi. 

Primer s'han confeccionat maquetes sobre una botiga plena de roba, una casa abarrotada de materials i un abocador, "per a mostrar el consumisme de la societat actual i el desaprofitament que es produeix en comprar de manera desmesurada". La manera d'il·lustrar opcions de canvi real ha sigut a través dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030. "Els xiquets i xiquetes han aprés quins són els Objectius i en què es basa cadascun per a després triar quatre a representar: l’ODS-1 (fi de la pobresa), l’ODS-4 (educació de qualitat), l’ODS-5 (igualtat de gènere) i l’ODS-11 (ciutats i comunitats sostenibles)".

"Entre totes les maquetes seleccionarem les millors i formaran part d'una exposició conjunta de treballs de l'interior de Castelló que es realitzarà pròximament" finalitza Mònica Segura.


Noticias relacionadas