Hoy es 15 de diciembre

fins el 9 de gener

Art al Quadrat recupera el testimoni de les dones durant el franquisme i el trasllada a Benicàssim

25/11/2021 - 

CASTELLÓ. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) rescata la història de diverses dones i recupera la memòria històrica a través de la tradició oral amb Art al Quadrat. Coros, danzas y desmemorias. Es tracta d’una exposició de Gema i Mònica del Rey Jordà que podrà gaudir-se del 25 de novembre al 9 de gener de 2022 en el Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim.

Aquest projecte va ser seleccionat en la convocatòria Escletxes 2018-2020 del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), amb un jurat integrat per Marina Núñez Jiménez, Manuel Olveira Paz, María Rosa Rodríguez-Cañas Reyes i José Luis Pérez Pont, director del CMCV, que ha recordat que la mostra es va produir per a estrenar-se en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València.

En aquest sentit, Pérez Pont destaca que “el Consorci de Museus manté un doble compromís des del punt de vista cultural, amb la investigació artística a través de convocatòries com Escletxes, i des del punt de vista social de transformació, contribuint a visibilitzar el treball de les dones, a la recuperació de la memòria i la reconstrucció del relat històric des d’una perspectiva de gènere que ara presentem a Benicàssim”.

Art al Quadrat. Coros, danzas y desmemorias continua la línia de treball del projecte anterior de Gema i Mònica del Rey Jordà, Les Jotes de les silenciades. De nou, recorda al públic a través de la producció audiovisual que la repressió que va imposar el franquisme a tot Espanya, especialment en la vida de la dona, no va ser un acte aïllat, sinó que es va utilitzar de manera sistemàtica castrant i marcant diverses generacions de dones.

Amb aquesta, el duo Art al Quadrat pretén transcendir el relat històric per a recuperar la memòria de les damnificades per la guerra civil i postguerra, "a les quals encara no se’ls reconeix el sofriment ocasionat, restituint i sanant ferides abans que desapareguen les seues memòries". I aconseguir, així, que "les generacions més joves coneguen aquest tipus de repressió perquè no es repetisca".

En la mostra, les artistes emulen la Secció Femenina de Falange Espanyola Tradicionalista (FET) i de les Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (JONS) amb l’organització Cors i Danses d’Espanya, fundada en 1939 i que va cessar l’activitat el 1977.

Durant aquests anys, aquest grup va confeccionar un imaginari del folklore “espanyol” i es va apropiar i va vincular la cultura popular a l’ideal del nacionalcatolicisme. Aquesta recopilació es realitzava mitjançant les missions, en què es recollien cançons, danses i indumentària a tot Espanya, així com en els coneguts concursos provincials i nacionals.

Segons expliquen Art al Quadrat, amb la mostra es transformen els Cors i Danses a través de la recuperació tant del folklore crític, “l’element que la Secció va desnaturalitzar, i de les històries de dones, les grans oblidades de la història i que van rebre càstigs considerats menors, com el rapat del cabell o violacions”.

Recuperació del folklore crític i de la memòria oral

El projecte recupera part de les jotes, sardanes i altres cançons que s’oposaven al règim des de tots els racons d’Espanya. “Els audiovisuals els vam rodar a Terol, Sevilla, València, Galícia, Cantàbria, el País Basc, Canàries… en municipis i ciutats dels quals es parlava en aquestes cançons. Va ser un rodatge que, a més, va coincidir amb el meu embaràs i amb la presència de la filla de la meua germana, per la qual cosa el projecte té un vincle molt especial i s’aconsegueix el nostre objectiu: que el missatge passe de generació en generació”, explica Mònica del Rey.

La seua germana, Gema, assenyala que l’exposició també és una manera d’homenatjar les tantes dones que van patir aquesta repressió, amb alguns testimoniatges en representació: “En la nostra investigació, ens va sorprendre especialment el paper de les cantants, que van contribuir a la recuperació d’aquest folklore crític”.

Les històries d’aquestes dones podran conéixer-se a través de diferents audiovisuals en el Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim, de dijous a diumenge de 17.00 a 20.00 hores, fins al 9 de gener de 2022, excepte festius. L’exposició està organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i té la col·laboració de l’Ajuntament de Benicàssim.

Noticias relacionadas

next