Hoy es 15 de enero

29 concerts al llarg de 4 mesos

Barnasants dedica a Joan Fuster la seua edició valenciana

3/02/2022 - 

VALÈNCIA. Després d’inaugurar a Catalunya la 27a edició el passat 22 de gener, el Barnasants torna al País Valencià amb una programació que inclou 29 concerts que tindran lloc al llarg de gairebé 4 mesos. Mantenint el caràcter confederal en col·laboració amb diversos organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, el festival s’iniciarà amb el concert del duet valencià format per Mireia Vives i Borja Penalba.

Mireia Vives i Borja Penalba fan un viatge pels camins que junts han trepitjat al llarg dels últims anys, "i ens ho mostren en forma de cançons, amb la peculiar coherència de les pròpies contradiccions, amb la passió de qui estima la terra, amb la ràbia de qui veu llibertats empresonades, o amb l’estima per l’univers poètic de Montserrat Roig, Joanjo Garcia, Maria Mercè Marçal, David Caño, Salvat- Papasseit, Roc Casagran, Bob Dylan o Leonard Cohen. Eclèctics i heterogenis, pinten l’escenari amb notes de folk, cançó d’autor, pop-rock, cabaret gamberro o cobla republicana i feminista", explica un nota remesa. És així com Mireia&Borja veuen i entenen el món, amb cançons que els colpegen i doten de sentit el què els envolta. Això sí, dins de tanta varietat el duet té un objectiu clar: Compartir el seu camí. El concert serà el dissabte 5 de febrer al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.

Entre la programació d’enguany prevista al País Valencià destaquen els nombrosos concerts d’estrena de nous treballs i espectacles, 12 en total. Un dels més rellevants serà la presentació del disc 300 Crits (SatéliteK 2021) de Marina Rossell a València, que tindrà lloc el 30 d’abril al Teatre Micalet de la capital valenciana. La cantautora penedesenca revisarà cançons de la resistència i peces pròpies en un repertori de la chanson després de l’ocupació nazi. Rossell adapta Sous le ciel de Paris (Charles Trenet), Avec le temps (Léo Ferré), Je ne regrette rien (Édith Piaf), i alhora no abandona la seva part creativa més personal.

Aquest concert forma part de la gira de presentació arreu dels territoris entre els que hi ha l’Hospitalet de Llobregat, Menorca, Porreres, Eivissa, l’Alguer, Tolosa de Llenguadoc i la Catalunya del Nord.

Una de les altres presentacions rellevants és el de la cantautora revelació mallorquina Maria Hein que presentarà a València el disc de debut Continent i contingut (Hidden Track, 2021), Santgenís mostrarà el seu primer disc en català Empelt (autoeditat, 2021) i el cantautor mallorquí Miquel Serra presentarà Una casa és pànic (Foehn Records, 2022). Aquests darrers espectacles i uns quants més tindran lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, un espai cultural de referència al cap i casal.

Miquel Serra

El cantautor i guitarrista de Flix Xarim Aresté també estrenarà el seu nou disc, igual que Roger Mas, que es troba de gira després de 25 anys als escenaris per presentar l’onzè disc titulat Totes les flors (Satélite K, 2021). Montse Castellà mostrarà el seu cinquè disc, Salicòrnia (U98 Music, 2021), que inclou un duet amb Lluís Llach i una versió de Joan Baez, Mazoni estrenarà l’espectacle Ludwig, inspirat en l’obra delcompositor alemany a base de sàmplers i referències musicals, i Pala, considerat un dels millors lletristes de la seva generació i premi nacional de música de Colòmbia, presentarà El siglo de loro (2020) un homenatge al sonet en castellà. Javier Gurruchaga i l’Orquesta Mondragon estrenarà al Teatre Capitolio de Sagunt el seu nou espectacle amb referències als seus concerts després de més de 40 anys dalt dels escenaris.

Pel que fa als artistes valencians, el cantautor de Llaurí Òscar Peris presentarà el seu últim treball Latitud 39 (autoeditat, 2021); la nova proposta encapçalada per Mireia Tortosa, Tendur, també estrenarà el seu primer àlbum En perfecte estat de conversació al Barnasants; i Rafa Xambó ho farà amb el seu 7è disc, La dansa d’un temps nou, que és un recull de dotze cançons amb adaptacions de poetes contemporanis i algun text propi.

Homenatges a la Cançó

Un dels grans homenatges d’aquesta edició és el protagonitzat per la formació de rock i ska BRAMS, liderada per Francesc Ribera “Titot” i David Rosell. Amb més de 13 discos a l’esquena, acaben de presentar a Barcelona en el marc del Barnasants un nou espectacle produït pel festival. El concert que oferiran al Teatre Rambleta de València posarà el punt final a la nova edició del Festival de la Cançó al País Valencià i homenatjarà tres generacions de músics i artistes de la cançó d’arreu del domini lingüístic.

Una altra de les propostes singulars d’aquesta edició és El tocadiscos de Joan Fuster, un espectacle teatral prenyat de música en viu a partir d’una selecció de textos del gran intel·lectual, escriptor i activista valencià, Joan Fuster, sobre el moviment cultural de la Nova Cançó. L’espectacle neix coincidint amb el centenari del seu naixement, i Pau Alabajos (direcció musical) i Gabriel Ochoa (direcció escènica) construiran un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions. Aquest muntatge es programarà al Teatre Principal de València (22 i 23 d’abril), al Teatre Principal de Castelló (30 d’abril) i al Teatre Arniches d’Alacant (11 de juny) i ha comptat amb la complicitat de l’Institut Valencià de Cultura.

Maria del Mar Bonet

Joanjo Bosk protagonitzarà el tercer homenatge de la programació d’aquest any amb motiu del desè aniversari de la publicació de l’àlbum Cançó per Elna, un disc dedicat a l’exili i a la tasca solidària duta a terme a la maternitat d’aquest municipi de la Catalunya nord –Elna–durant la guerra civil i la postguerra. El concert es farà a Buñol el diumenge 27 de març i és una col·laboració del festival amb la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica del País Valencià. És un concert que també ha girat arreu dels territoris de parla comuna.

Més artistes al País Valencià

A banda de l’estrena de nous treballs discogràfics i la producció de concerts especials, el Barnasants s’ha convertit en un espai de trobada entre els principals artistes del domini lingüístic que tenen com a referència la cançó d’autor. Així doncs, artistes valencians com Eva Gómez, les alcoianes Júlia i Toni del’hostal oferiran concerts en el marc del Festival de Cançó. També arribaran a València, i a altres municipis seus del Barnasants com Bellreguard, Petrés, Sagunt, Godella, Sagunt, Bunyol o Canet d’En Berenguer, artistes com Maria del Mar Bonet, Anna Ferrer, Pablo Milanés, la Banda Obrerea del Poble i Toti Soler.

Més veus valencianes al Barnasants

Enguany, a banda dels concerts que se celebraran al País Valencià, diverses veus del territori actuaran en altres pobles i ciutats dels territoris de domini lingüístic sota la bandera del Barnasants. A Catalunya hi actuaran, per presentar nous treballs, Borja Penalba i Mireia Vives, amb el nou disc titulat Pell, Òscar Peris amb Latitud 39, sota la influència de Bob Dylan, la compositora, cantant i guitarrista Xiomara Abello amb el disc Flor de xicoia i Vicent Torrent amb Racons i Cançons. També hi farà parada la proposta dirigida per Pau Alabajos i Gabriel Ochoa titulada El tocadiscos de Joan Fuster.

Pel que fa a les Illes Balears, hi actuarà Andreu Valor amb el seu nou treball discogràfic, el vuitè, anomenat Insurrecte, Rafa Xambó amb el 7è disc La Dansa d’un temps nou, i Tesa, que actuarà en col·laboració amb BRAMS en el concert que faran a Formentera. Finalment, els artistes valencians també es desplaçaran finsa l’Alguer, on la cantautora valenciana Sandra Monfort, que forma part de Marala, hi actuarà el 28 de maig.

next