Hoy es 22 de noviembre

nous artistes intervenen els carrers del poble

Betxí completa el seu 'museu urbà' amb ceràmica i "identitat"

30/09/2023 - 

CASTELLÓ. "Compromés, creatiu i crític", així s'ha definit des dels seus inicis el festival Betxí Art Compromés (BAC) que un any més, i ja en van sis, ha irromput en els carrers d'aquest municipi castellonenc per a millorar l'entorn urbà amb uns murals plens de sensibilitat. Des del passat dilluns, i fins a l'1 d'octubre, una desena d'artistes han desplegat els seus pinzells per a donar vida a unes creacions que, a més, diuen molt del poble. Si bé hi ha moltes iniciatives enfocades a l'art urbà, en aquest cas, el BAC tenia clar que els temes havien de versar sobre la seua història i la seua identitat.

Així, en paral·lel als murals també s'han impulsat activitats com la performance d'aquest dissabte a les 17 de la vesprada, que faran des del Projecte 'Visc' (Fòrum Castelló en transició), per a donar visibilitat a l'entrada del riu Sec. El que és, en realitat, el gran protagonista d'enguany.

Un dels murals ja "impresos" en la paret ha sigut el de l'artista Jaume Puchalt Lacal, qui ha realitzat diverses intervencions per a donar a conéixer el treball que s'està fent des del projecte 'Betxí a Riu'. La iniciativa que va arrancar a principis d'anys té la missió de millorar l'ecosistema fluvial del riu Sec/Veo al seu pas per la localitat, a més de millorar la seua gestió i relació amb les veïnes i veïns del municipi, els quals han anat oblidant inconscientment la seua presència al poble.

Pel que fa a la resta d'obres, s'ha instal·lat un mural ceràmic realitzat per l'alumnat de Ceràmica artística i del curs de Ceràmica Funcional de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló. L'obra crítica les notícies manipulades que es publiquen cada dia als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. Està feta amb motlle d'estreta i Hector Arboles ha estat l'obrer encarregat de col·locar les peces.

Així mateix, Ximo Cabedo (Deferro) i Juan Payá començaran avui mateix un mural amb relleu que parla sobre l'alliberament que també suposen les xarxes socials. Per la seua part, Roman Cebrian i Marina Cerisuela han omplit de color la base circular de la font de la plaça de la palmera amb un disseny que fa referència al poble. Rafael Mesado ha creat dos murals sobre unes portes tapiades que reflecteixen les cases d'enfront del carrer, mentre que Dany Lokuras i Cheescake Tatto han dut a terme un mural d'estil 'art nouveuau' que representa un món "millor".

L'edició es completarà amb un projecte d'arquicostura, amb trapet de samarretes reciclades i llanes, que està duent a terme l'associació d'Ames de Casa de Betxí.

 "La finalitat d’aquest projecte consisteix en el fet que les inquietuds i valors de la gent de Betxí es reflecteixen al nostre poble per mitjà de l’art, per fer-lo més atractiu, més acollidor i d’aquesta manera enriquir-lo culturalment. Volem donar identitat als barris, contar històries, perquè pensem que millorar l’espai públic és millorar la qualitat de vida de les persones", explicava anys arrere Susanna Calpe, pintora i impulsora del projecte a aquest diari.

El BAC es celebra any rere any gràcies a un grup de creadors que compta amb un pressupost molt reduït. Així mateix, la iniciativa disposa del suport de l'Ajuntament i la Fundació Cívica Novessendes.

Noticias relacionadas

next