espeleòlegs s'encarreguen de realitzar els treballs d'inspecció

Betxí revisa la seua història amb el traçat tècnic de la sèquia provinent de la font dels Fontanars

18/05/2024 - 

CASTELLÓ. La passada setmana es va realitzar una inspecció tècnica de l’estat de conservació de la galeria de la sèquia més antiga de Betxí, i que s’encarregava de donar aigua al municipi. L’alcaldessa del municipi, Carla Nebot, i el regidor, Luis Martín, van acompanyar als professionals de la Comunitat de Regants de Betxí i la Societat Espeleològica de València a conèixer el traçat de la sèquia d’època musulmana. Nebot ha apuntat que “els orígens del nostre municipi estan relacionats amb la font de Fontanars, o de la Canaleta, que històricament ha proveït d’aigua la població i la seua horta”.

L'entitat organitzadora local, la Fundació Novessendes, i des del grup motor del projecte de l'Horta del Rajolar, s'ha volgut promoure i visibilitzar el patrimoni fluvial i la corresponsabilitat social vers a les seues cures i manteniment.

D'aquesta primera inspecció es conclou que les reparacions i obres de manteniment fetes al llarg dels darrers anys sense els criteris de la tècnica constructiva original han empitjorat considerablement el seu estat. Per altra banda, els pous de manteniment han anat tancant-se progressivament fins al punt de dificultar la reparació o retirada de sediments i despreniments al seu interior. “Tot i això, en l'actualitat, la canalització drenant continua subministrant aigua des de l'aqüífer des del seu traçat original, que evidencia la mobilitat del riu que en l'actualitat la creua vàries vegades per damunt”, han explicat.

Des de la Fundación Novessendes es mostren satisfests per la inspecció realitzada, i per la jornada de participació que va servir per conèixer els ecosistemes fluvials més propers. Per que el proper objectiu siga, “poder constituir i començar a treballar el grup de guardianes voluntàries del riu que ha de vetllar pel compliment de les normatives i compromisos de les diverses administracions competents”.

Noticias relacionadas

next