Amb un pressupost de licitació d'1.245.386 euros i un termini d'execució de 8 mesos

Borriana aprova el projecte d'obres de drenatge i dels caragols d'Arquimedes per a la Serratella

8/04/2023 - 

CASTELLÓ. La Junta de Govern Local de Borriana ha aprovat el projecte d'obres de recuperació del sistema de drenatge natural a la mar entre el camí Ballester i el camí la Coixa i el sistema contra inundacions a través de canalitzacions i elevació amb 2 caragols d'Arquimedes, amb l'objectiu de pal·liar les inundacions que pateix la zona urbana de la Serratella en els episodis de pluges intenses.

El projecte contempla un pressupost base de licitació total d'1.245.386 euros que inclou el capítol 1 d'obra civil (789.092 euros) i el capítol 2 d'instal·lació dels caragols d'Arquimedes (456.294 euros), amb un termini d'execució de l'obra completa de 8 mesos, comptats a partir de la data de la signatura de l'Acta de Comprovació de Replanteig.

Amb aquesta actuació, ha explicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, es pretén, “d'una banda, recuperar una eixida natural històrica cap a la mar de les séquies que arreplegaven tota l'aigua de pluja de les parcel·les agrícoles situades entre el camí Ballester i el camí la Coixa a Borriana, i també complir amb el Patricova, per tal d’evitar les inundacions en tota la zona de la Serratella en què se situa una zona urbana consolidada amb una població important”.

Les obres projectades se situaran en el nucli poblacional de la zona marítima de la Serratella, més concretament entre els camins Ballester i la Coixa, just al nord de la gola de la Coixa, recuperant l'eixida a la mar, per a drenar l'aigua acumulada, amb la captació en dos punts, la séquia del Rajolí, en el tram de vial perpendicular al camí la Serratella, i el punt més baix de l'àmbit en la intersecció del camí la Coixa amb la séquia del Rajolí, tot això amb la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes que eleven l'aigua captada per a salvar el desnivell existent.

Per evitar inundacions

Es tracta d'un mecanisme hidràulic de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja. Així, amb els dos caragols s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície que necessita un drenatge ràpid, d'aquesta manera, es minimitzaran els efectes de les inundacions amb què han de bregar els veïns i les veïnes d'aqueixa zona del litoral borrianenc.

Cada caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar fins a 1.000 litres per segon, és a dir, tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament utilitza per a drenar la séquia del Rajolí en l’eixida a la mar en altres ocasions que ha sigut necessari.

Cal recordar el llarg pelegrinatge administratiu per a aconseguir tots els permisos pertinents i la concessió administrativa d'ocupació de domini públic maritimoterrestre. L'aprovació de la Junta de Govern del projecte suposa un pas decisiu per a la licitació de les obres i la immediata execució.

Noticias relacionadas

next