Hoy es 15 de noviembre

també S'ESTÀ PROVANT en cultius de tomata, alvocat, ceba, pebrera i albergínia  

CalBio, un producte que estimula les defenses de encisams i bròcolis en condicions de sequera

14/10/2024 - 

CASTELLÓ. Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Jaume I de Castelló, en col·laboració amb l'empresa Caldic Ibérica, ha desenvolupat un producte a partir de quatre extractes naturals procedents de diverses plantes i algues que estimula les defenses dels encisams en condicions de salinitat i sequera, un problema cada vegada més present en l'agricultura mediterrània.

El treball, liderat per l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la UPV i el CSIC i publicat recentment en la revista Journal of Integrative Plant Biology, assenyala que el producte, denominat CalBio, es pot utilitzar tant en l'agricultura convencional com en l'ecològica, ja que no conté productes químics de síntesi i, per tant, s'ajusta al que estableix la normativa.

La investigació demostra que l'aplicació d'aquest producte (partícules sòlides i granuloses) en el sistema de reg augmenta el rendiment de la collita d'encisams en condicions normals, però especialment en condicions de salinitat en el sòl. La substància aplicada a la planta indueix la producció d'unes hormones vegetals anomenades "citoquinines", que provoquen que aquesta augmente les seues defenses en sòls agrícoles amb alta salinitat.

Producte considerat bioestimulant

Tal com indica José Miguel Mulet, investigador de l'IBMCP i coordinador del treball, "en tractar-se de productes d'origen natural el seu procés d'autorització és més fàcil, ja que són considerats bioestimulants, per la qual cosa la transferència d'aquests resultats als agricultors serà molt més ràpida i senzilla. Així mateix, l'eficàcia de CalBio està contrastada i es coneix el seu mecanisme molecular, un fet que en aquests moments no ocorre amb molts productes que es troben disponibles en el mercat".

"També hem comprovat que el producte és més efectiu quan s'aplica en combinació amb uns microorganismes que, de manera natural, es troben en les arrels de les plantes. Es tracta de bacteris de la família PGPB, bacteris promotors del creixement vegetal. Aquests microorganismes viuen en el sòl i estableixen simbiosi amb les arrels de les plantes. En l'estudi s'indica que el bacteri és del cep Bacillus megaterium", explica Mulet.

La investigació és el resultat d'un projecte de la convocatòria Reptes col·laboratius de 2022, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (Next Generation), amb l'empresa Caldic Ibérica, una companyia dedicada a la venda a l'engròs de productes químics per a la indústria, l'alimentació i productes farmacèutics. Així mateix, en el treball han participat Vicente Arbona i Miguel González-Guzmán, professors de la Universitat Jaume I de Castelló.

També funciona amb el bròcoli 

Així mateix, l'equip de científics ha comprovat que el producte creat a partir d'extractes naturals de plantes i algues també funciona en bròcoli, un treball que acaba de publicar-se en la revista Scientia horticulturae. En aquest cas la particularitat de l'experiment radica en el fet que el producte és efectiu sense la col·laboració dels bacteris PGPB, atès que el bròcoli i totes les verdures i hortalisses bràssiques no solen establir simbiosis en les arrels.

A més, actualment estan avaluant també el seu rendiment en cultius de tomaca, alvocat, ceba, pebrera i albergínia. Totes les proves de camp es duen a terme en la parcel·la experimental d'AVA-ASAJA a Polinyà del Xúquer (València).

Noticias relacionadas

next