Hoy es 20 de julio

Empresas desde el interior | Celler l'Estanquer produeix vora 12.000 botelles anuals de vi

Canet lo Roig posa en valor la cultura del vi amb una aposta per la sostenibilitat i l'ecologia

9/06/2024 - 

CASTELLÓ. En temps, no tan pretèrits, en algunes vivendes on tenien producció de vi casolà, una de les tradicions per a aprofitar el pa que amb el pas dels dies s'havia fet una mica dur, era mullar-lo en vi i afegir-li sucre. Per a moltes generacions, quan no era massa l'abundància d'aliment, es va convertir en un bon berenar per a grans i menuts de la casa. Eren èpoques en què els xiquets i les xiquetes participaven més activament en les tasques familiars i del camp. Unes tasques que la família Tena, de Canet lo Roig, molt arrelada al camp, ha anat mantenint al llarg del temps cuidant de les oliveres i vinyes de la seua propietat.

En l'actualitat, els germans Ángel i Eugenia Tena són els hereus del projecte vitivinícola que va iniciar el seu iaio, José Tena, a la dècada dels 50, quan va recuperar les vinyes després que la filoxera acabara amb les plantacions a principis del segle XX. "Des de xicotets hem vist a casa com es feia la verema, hem vist el vi damunt la taula de casa i com s'elaborava, hem sigut partícips de les feines i tot això ens ha portat a voler continuar i consolidar aquell projecte", explica Ángel. Així, l'any 2010 van crear el Celler l'Estanquer amb l'objectiu de comercialitzar un vi que fins aleshores era per a l'autoconsum.

Respecte a la terra

Durant la seua infantesa potser no eren conscients del valor que tenia tota aquella tasca, però ara ja saben quin camí ha d'agafar la seua iniciativa i consideren "una sort vindre de família llauradora", admiteix Ángel. L'experiència els ha fet valorar molt el treball dels avantpassats i el territori on viuen i el seu objectiu "és continuar elaborant vins de qualitat que puguen reflectir el terroir del Mediterrani sempre des del respecte a la terra i amb el compromís per la sostenibilitat i l'ecologia", explica Ángel.  

El germans Tena gestionen 4 hectàrees de terra repartides en tres finques denominades la Sort, que és la que va plantar el seu iaio José, Els Regalls i el Molló Blanc; a les quals assomen fruits de diferents varietats de raïm. En concret són nou i entre ells destaquen autóctones com l'embolicaire, el verdiguell, la garnatxa blanca, la garnatxa negra, carinyena negra o carinyena blanca i altres més internacionals com la merlot i la cabernet sauvignon.

Un celler de fa quasi 200 anys

Amb aquesta materia prima, Celler l'Estanquer elabora cinc vins diferents, dos negres (Lo Roig i l'Estanquer), dos blancs (Paraula i l'Estanquer) i un rosat (Xamba), després d'una cuidada verema que es fa de forma manual i amb caixes de no més de 20 quilos per a que el raïm es mantiga en perfectes condicions fins que arriba al celler, unes instal·lacions situades al centre històric del poble i on fa quasi 200 anys ja s'elaboraven vins i aiguardent. "És una casa que va pertànyer al nostre besavi, la família dels xulits, i on hem volgut respectar el màxim possible el caràcter i la història que corre per les seues parets", assenyala Ángel.

En total, la producció de la firma de Canet lo Roig és d'entre 10.000 i 12.000 botelles a l'any, una quantitat que, de moment, no pensa incrementar Ángel, que aposta per elaborar vins de la màxima la qualitat, una aposta que fa amb l'ajut de l'enòleg Juan Manuel Gonzalvo

Un camí que no sempre és fàcil

La major part del vi de l'Estanquer té com a principal focus de venda la província de Castelló, encara que Ángel conta que ha sigut molt complicat entrar en el mercat. "Al principi va ser molt difícil poder estar en les cartes dels restaurants de Castelló, encara que poc a poc, i no en tots, hem conseguit entrar, perquè jo no vull que me compren el vi per ser del territori, vull que em donen l'oportunitat d'estar com a qualsevol altre amb més nom i que siga la qualitat la que decidisca", afegeix.

El pare d'Angel i Eugenia, José, també els ajuda a portar el projecte endavant, una iniciativa que, així mateix, fixa la seua mirada en el món de l'enoturisme perquè les persones interessades puguen entendre i conéixer de primera mà la importància del vi en la història de la comarca.

Noticias relacionadas

next