un projecte interactiu

Castelló presumeix de la seua interculturalitat amb un joc que mostra els diferents accents de la ciutat 

11/09/2019 - 

CASTELLÓ. És ben sabut que cada ciutadà té les seues peculiaritats al parlar, siga estranger o d'algun poble de la comarca. Per això, el professorat del Grup de Didàctica de la Imatge i el Patrimoni de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat un joc amb el qual fer visibles els diferents accents que conviuen actualment a la capital de la Plana. El projecte funciona com una obra musical que combina els instruments per a provocar una melodia harmònica.

El joc 16 per a totes. Una passejada intercultural pel Castelló actual consisteix en una selecció de setze fotografies originals realitzades en l’any 2019, que representen el passat i el present d’una ciutat oberta al seu futur. El conjunt de totes vol representar una ciutat diversa, atractiva i contemporània que, "orgullosa del seu passat històric", el vol compartir a través de les distintes mirades dels col·lectius que la conformen actualment.

L’objectiu és, per tant, oferir la seua investigació a l’Ajuntament de la ciutat perquè puga difondre aquesta visió a la ciutadania, així com al sector turístic i a l’educatiu, per a "cohesionar i millorar la convivència d’una localitat que sempre ha sigut d’acollida, com ho demostra la seua història", manifesten des de la universitat.

José Vicente Gil Noé, Sara Prades Plaza i Enric Ramiro Roca han combinat els monuments materials amb altres d’immaterials per a produir una imatge global i de convivència. Hi han quedat reflectits els edificis més importants d’acord amb qüestionaris populars i d’experts, però també sobre aquells altres que es consideren més perifèrics mentalment, però que tenen una igual o major significativitat en l’actualitat, perquè formen part de la realitat diària.

D'aquesta manera, al costat de monuments que són referència tradicional, com la Llotja del Cànem, el Castell Vell o el jaciment romà de Vinamargo, s’inclouen altres més innovadors, com l’Olivera de la Pau, la plaça de l’Hort dels Corders o el refugi de la Guerra Civil, i també punts significatius de caràcter intercultural com el bar El Sabrosón, un basar xinès o un magatzem romanès. En definitiva, imatges habituals que formen part del panorama cultural i real del Castelló actual.

El projecte ha sigut finançat dins de la convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació i formació 'OPI-UJI: migració i interculturalitat' de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de l’UJI.

Noticias relacionadas

next