X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

un projecte interactiu

Castelló presumeix de la seua interculturalitat amb un joc que mostra els diferents accents de la ciutat 

11/09/2019 - 

CASTELLÓ. És ben sabut que cada ciutadà té les seues peculiaritats al parlar, siga estranger o d'algun poble de la comarca. Per això, el professorat del Grup de Didàctica de la Imatge i el Patrimoni de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat un joc amb el qual fer visibles els diferents accents que conviuen actualment a la capital de la Plana. El projecte funciona com una obra musical que combina els instruments per a provocar una melodia harmònica.

El joc 16 per a totes. Una passejada intercultural pel Castelló actual consisteix en una selecció de setze fotografies originals realitzades en l’any 2019, que representen el passat i el present d’una ciutat oberta al seu futur. El conjunt de totes vol representar una ciutat diversa, atractiva i contemporània que, "orgullosa del seu passat històric", el vol compartir a través de les distintes mirades dels col·lectius que la conformen actualment.

L’objectiu és, per tant, oferir la seua investigació a l’Ajuntament de la ciutat perquè puga difondre aquesta visió a la ciutadania, així com al sector turístic i a l’educatiu, per a "cohesionar i millorar la convivència d’una localitat que sempre ha sigut d’acollida, com ho demostra la seua història", manifesten des de la universitat.

José Vicente Gil Noé, Sara Prades Plaza i Enric Ramiro Roca han combinat els monuments materials amb altres d’immaterials per a produir una imatge global i de convivència. Hi han quedat reflectits els edificis més importants d’acord amb qüestionaris populars i d’experts, però també sobre aquells altres que es consideren més perifèrics mentalment, però que tenen una igual o major significativitat en l’actualitat, perquè formen part de la realitat diària.

D'aquesta manera, al costat de monuments que són referència tradicional, com la Llotja del Cànem, el Castell Vell o el jaciment romà de Vinamargo, s’inclouen altres més innovadors, com l’Olivera de la Pau, la plaça de l’Hort dels Corders o el refugi de la Guerra Civil, i també punts significatius de caràcter intercultural com el bar El Sabrosón, un basar xinès o un magatzem romanès. En definitiva, imatges habituals que formen part del panorama cultural i real del Castelló actual.

El projecte ha sigut finançat dins de la convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació i formació 'OPI-UJI: migració i interculturalitat' de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de l’UJI.

Noticias relacionadas

next