Hoy es 15 de noviembre

De Benicàssim a Orpesa, passant per Borriana

Castelló trasllada el Dia del Llibre a les xarxes socials: així ho celebren els municipis

22/04/2020 - 

CASTELLÓ. Amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, aquest 23 d'abril, diferents municipis de Castellón han programat una sèrie d'activitats a través de les xarxes socials, per a fer ací la seua particular celebració. En el cas de Benicàssim, Instagram és la plataforma en la qual els veïns podran participar en la programació que posa en valor la literatura i promociona la lectura en aquests dies de confinament en les llars. Es pot participar a través del perfil de l'Ajuntament i el del Casal Jove .

D'una banda, aquest últim espai ha elaborat un programa destinat als més joves i que es desenvolupa al llarg de tota aquesta setmana. 'Captura la teua frase' és l'activitat que ha obert la programació i en ella, els participants poden triar el llibre que més els agrada i compartir alguna frase que siga especial per a ells. La programació continua amb 'Descobrim' en la qual el Casal Jove incorporarà al seu Instagram la bibliografia d'un autor o autora juvenil. I per a aquest Dia del Llibre, s'ha programat un concurs de preguntes literàries, mentre que el divendres serà el torn per a 'Black Stories online', un joc de taula on un narrador o "guardià del misteri" proposa una endevinalla misteriosa perquè els altres jugadors o "investigadors" resolguen el misteri. Durant la jornada del dissabte els joves hauran d'esbrinar el títol del llibre a través de l'activitat 'Joc d’Endevinalla' i, finalment, el diumenge es realitzarà 'Endevina la història del llibre' en la qual els participants hauran d'endevinar la història d'un llibre que estarà representada a través d'icones. 

La regidora de Joventut, Vanessa Batalla, ha indicat que “la programació del Casal Jove es manté molt activa a través de les xarxes socials i, a més de la programació mensual que porten realitzant des de l'inici del confinament, ara els joves tenen l'oportunitat de participar en unes activitats amb les quals es posa en valor els llibres i en concret la literatura juvenil”. 

I, perquè tota la ciutadania puga transmetre la seua afició per la lectura, hi ha tres activitats obertes a tots. D'una banda es proposa realitzar un separador de llibres i les creacions es poden mostrar a través d'Instagram afegint l'etiqueta #benicassimconlalectura. També s'anima que els veïns recomanen els seus llibres preferits utilitzant la mateixa etiqueta en les publicacions i per als més creatius, es proposa l'activitat 'Cosplay Llibres' que consisteix a disfressar-se d'un personatge d'un llibre o còmic i pujar-lo a la teua història d'Instagram.

Així mateix, des de la Regidoria de Cultura continuen amb el club de lectura de manera virtual i com ha informat l'edil Javier Alonso, la pròxima cita serà el dimarts 28 a les 19.00 hores i el llibre protagonista d'aquest mes és Historia de dos ciudades de Charles Dickens. “El Club de Lectura té cada mes una gran acceptació i ara, adaptant-nos a la nova realitat, es pot mantindre l'activitat cultural des de casa” ha afegit l'edil. Per a accedir a la reunió del club de lectura cal contactar de manera prèvia a través de l'email clublectura@mondanimacio.com.

Orpesa, amb poemes de Manu Parra

Per la seua part, l'Ajuntament d'Orpesa també ha preparat una programació dirigida a tots els públics. Aquest mateix dijous, a les 20.30 hores, l'escriptor i artista local Manu Parra presenta de manera telemàtica, en directe des del seu compte de Facebook, La mar que en mi habita, el seu segon poemari -després de la publicació d'Ecos del alma- en el qual l'autor reflecteix, amb versos esquinçadors, la pèrdua d'una mare. El concejal de l'àrea Gonçal Tamborero ha destacat que es tracta d'un acte que estava ja previst dins de la programació cultural i, en tractar-se a més d'un escriptor local, han decidit seguir avant amb aquesta presentació.

A més, des del compte d'Instagram de la biblioteca municipal, els treballadors d'aquest espai penjaran durant tota la setmana vídeos amb recomanacions de lectures per a distraure's durant aquesta quarantena, sessions de compte contes perquè els més xicotets de la casa gaudisquen amb històries que els transportaran a mons plens de fantasia i muntatges amb històries creades a partir de portades de llibres. Unes iniciatives que continuaran durant tot el confinament.

Així mateix, la programació inclourà una sèrie de tallers creatius, dirigits als més xicotets i joves de la casa, en els quals podran crear els seus propis punts de lectura amb la tècnica de la papiroflexia i diferents ninots a partir de materials reciclats, entre altres manualitats.

Orpesa anima a tota la població perquè envien els seus vídeos amb recomanacions de novel·les, contes o poemes i expliquen quins són els seus llibres favorits per a penjar-los en les xarxes socials i, d'aquesta manera, puguen arribar al major nombre de persones.

Borriana aposta per l'escriptura infantil

Per al 23 d'abril, dia del llibre, la Biblioteca de Borriana proposa un taller d'escriptura infantil online a càrrec de l'empresa ‘Rebombori Cultural’, amb la qual l'Ajuntament de la localitat col·labora des de fa alguns anys de manera fructífera per la qualitat de les seues actuacions. El taller s'emetrà en directe des del canal de Facebook de l'espai, a les 11h, i consistirà en quatre breus contacomtes que serviran de guia per a realitzar el taller.

Així mateix, la Biblioteca ha organitzat un concurs de narrativa i de dibuix, la data límit de recepció del qual serà el 31 de maig. I en el taller que es celebra aquest mateix dijous, segons ha assenyalat el regidor de l'àrea Vicent Granel, “s'animarà els xiquets, i també els no tan xiquets si ho desitgen, a participar amb les seues creacions en el certamen, que tindrà un premi d'un lot de llibres”. A més,  els escrits i dibuixos presentats al concurs seran publicats en les xarxes socials, amb l'objectiu de "donar-los difusió i que els xiquets i les xiquetes se senten valorats”.L'adreça de lliurament dels escrits i dels dibuixos serà el correu electrònic de la Biblioteca Municipal biblioteca.burriana@gmail.com

Segorbe aposta pels clàssics

Des de Segorbe també s'apunten a la lectura online a través del Facebook de la Biblioteca Municipal, des d'on es publicaran activitats de contacontes, tallers i tota mena de llibres. En concret, aquest dijous es pot encontrar la lectura de Don Quijote de la Mancha, així com vídeos de diferents editorials amb xarrades d'escriptors i debats amb els seus lectors o clubs de lectura digitals.

La Diputació proposa cinc lectures 'made in Castelló'

Una intensa sessió d’una hora de contacontes des de casa és la proposta familiar de la Diputació de Castelló per a la commemoració del dia internacional del llibre. El servei de Publicacions -qui ha emprés aquesta iniciativa- s’ha proposat com a objectiu la promoció de la lectura entre els més xicotets de casa i, alhora, posar en valor la producció literària ‘made in Castelló’. I així ho farà de la mà de cinc escriptors de la província, “que han cedit les seues obres i veus per a dinamitzar la vesprada del 23 d’abril amb lletres plenes de vivències que faran les delícies tant de grans com de menuts”, ha assegurat la diputada de l’àrea, Ruth Sanz.

Així doncs, a partir de les 17 hores començarà la sessió familiar al Facebook amb la lectura i interpretació de les obres Despierta, de la benicarlanda María José Llorach; Lledó la policía y Quim el cajero del súper, del sogorbí Miguel Alayrach; El gegant pegabrams, dels vallers Nel·lo Navarro i Josep Vicent Font; Los Zapatos del hombre afortunado, del castellonenc Eloy Moreno.

Noticias relacionadas

next