CASTELLÓ. Les arts escèniques tornen als carrers de Castelló del 7 al 9 d’octubre en la vuitena edició de la Mostra. La cita arriba a l’agenda de la tardor amb propostes que mostren les diferents cares de les arts escèniques, amb música, teatre, circ i dansa, amb 33 concerts i 11 funcions de nou companyies en nou escenaris arreu de la ciutat.
La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “la Mostra torna al seu format prepandèmic per a acostar la cultura al públic de Castelló, promocionant el contacte directe entre la ciutadania i els artistes”. “La Mostra posa el focus en els i les professionals de Castelló, de les seues comarques i de la resta de la Comunitat, per a visibilitzar les noves propostes nascudes al territori, tornant a obrir-se al que es fa a tot l’Estat, amb propostes realitzades en un temps de renovació i de producció fecunda entre els i les artistes, amb propostes paritàries i de gran qualitat”, ha destacat la regidora.
Per una banda, la Mostra programa dos dies de música a la plaça Hort dels Corders, amb les actuacions, dissabte, de Sole Giménez & Sedajazz Ensemble, amb la fussió llatina del pop més càlid i el jazz versàtil de la big band; i Bandits, amb el seu skà, rocksteady i estil jamaicà; després d’un divendres que acollirà a Andreu Valor i la celebració a Castelló dels seus 15 anys sobre els escenaris en format trio.
El cicle recupera el format del Pentàgon, amb punts musicals a l’avinguda Rei en Jaume, el carrer Cavallers, Quatre Cantons, la plaça Na Violant i la plaça del Real. Seran dos jornades, divendres de vesprada, de 18.30 a 20.30 hores; i dissabte, de 12.00 a 13.30 i de 18.30 a 20.00 hores, on es succeïran sense parar els concerts dels Carmen Manila i el seu fado enllaçat amb músiques del món; Apa i el cant d’estil valencià contemporani; Esther, que estrena a Castelló el seu nou disc entre el pop i el soul més càlid. També Bárbara Breva i Fabián Barraza, que junten el seu talent en una proposta que viatja del jazz a la bossa i la cançó sud-americana; el cantautor castellonenc Ander Troys, i el hip hop urbà dels Fakir i Kawak, entre el reggae i el dancehall. En total, serán 30 concerts en els cinc espais, en una combinació que omplirà de sons el Pentàgon.
D'altra banda, déu companyies d’alt voltatge escènic i amb propostes per a menuts i grans composen el programa de les arts escèniques. De divendres a diumenge, el Passadís de les Arts i el seu voltant esdevenen escenaris vius, amb propostes no només de companyies castellonenques i de la resta de la Comunitat, amb més teatre i més dansa que mai i estrenes a escala nacional, sinó també amb propostes úniques d’altres parts d’Espanya.
Els castellonencs Xa! Teatre encetaran la Mostra divendres a les 18.30 hores amb les accions teatrals ‘Grands’ sobre el civisme, la solidaritat i el medi ambient; deixant pas a l’espectacle inaugural, de la mà de Los Galindos i el seu ‘Mort de riure’ hilarant i bàrbar; i, ja per la nit, Zen del Sur posarà en ‘Òrbita’ al públic amb la seua poesia en moviment.
Dissabte l’obrirà el circ combinat amb dansa de Atempo Circ i el seu ‘128 KGS’, amb doble funció, l’estrena a Castelló del familiar ‘Vitamina’, d’Scura Splats i la presentació a la ciutat de la castellonenca La Raro i la seua ‘Kabbala’ sobre el devenir de la vida, abans que el teatre i dansa de Marroch ens porten uns personatges extraterrestres a la seua nau ‘Perseverance & CIA’. Ja de nit, Animasur destaca amb el seu teatre urbà sobre les migracions amb la conscient ‘Buenas noches Europa’.
Diumenge, Hotzmuga entretindrá alhora que remourà consciències en ‘Al fin del camino’, on els bascos narren amb humor i emoció el retrobament entre un fill i el seu pare, malat d’Alzhéimer, que potser no recorda que el va tirar de casa per voler ser dona. Per tancar, La Industrial Teatrera mostrarà el seu espectacle en clau de clown ‘Herència’, on parlen del món que es trobaran les futures generacions.
Tres dies en els que les arts escèniques prenen el carrer com a element social dinamitzador i cohesionador, i promouen la comunicació entre el públic i els artistes amb un llenguatge comú: la cultura.