VALÈNCIA. Caminant pel carrer, et trobes a una parella discutint. Ell l’escridassa, ella tracta de justificar-se i a poc a poc els crits van augmentant de volum i ressonen per tot el carrer. I tu, que no saps si continuar, mirar o esperar a veure que passa, consideres que no ets qui per a ‘clavar-te’ en mig de la dicussió. De segur que t’ha passat alguna vegada. Què et fa no reaccionar davant eixa situació: indiferència? Por? Consideres que no té importància suficient?
Des que va començar el 2019, s’han donat a conéixer 9 casos d’assassinat per violència masclista: Leonor, Rebeca Alexandra, Romina, Rosa Maria… Dones mortes pel simple fet de ser dones. I no només això, l’any va començar amb una violació múltiple a Borriana, una altra a Callosa d’En Sarrià i durant els últims dies se n’ha descobert una altra a Sabadell. L'endemà de Reis es va detenir a un home per (presumpta) agressió sexual a una menor. També s’han atribuït diverses violacions a un menor de Barcelona i una altra a un menor de León. Ahir de matí, el jutjat de Lleida imposava la pena mínima per abusar sexualment d’una dona amb discapacitat intel·lectual. Són alguns dels casos en el que va de 2019. Són només els que coneixem. I són només del nostre entorn més pròxim.
El feminisme és un dels corrents que més s’han posat de moda en el 2018 i actualment està essent qüestionat, entre altres coses, per això. Per a Gemma Celestino, doctorada en filosofia per la University of British Columbia, el més important és que les bases del feminisme s’assenten des dels primers anys de vida, i es reforcen en l’adolescència, així, passe de moda o no, estarà interioritzat i ens permetrà continuar lluitant per una societat més igualitària, inclusiva i lliure.
En aquesta línia naix I tu, ets feminista?, el llibre que acaba de publicar Celestino, editat per Bromera i enfocat als petits i adolescents. És un llibre per a treballar en l’aula, format per 10 capítols que es poden tractar de manera independent però segueixen la mateixa estructura: Una cita d’alguna (i algun) feminista, un cas pràctic, i una reflexió filosòfica per a generar debat. Violència, qüestions d’identificació sexual o de gènere, modes, estereotips, denúncies falses, violència… Els temes dels quals parla Gemma Celestino estan a l'ordre del dia i són perfectament identificables per al lector, a qui l’autora convida a treure les seues pròpies conclusions.