Castellón Plaza

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'AESAMA' PRODUEIX I TRANSFORMA AMETLLES ECOLÒGIQUES   

Culla posa en valor la venda de proximitat de la producció agrícola i reivindica la seua rendibilitat

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

CASTELLÓ. El cultiu de l'ametlla ha sigut una de les peces clau en el manteniment de la població en diverses zones rurals de les comarques de Castelló en dècades passades. La major part de la producció es dona en xicotetes plantacions familiars que, cada vegada més, pateixen la competència de les grans explotacions de regadiu americanes, les quals acaparen ja una bona part del mercat. Tant és així que, en 2023, Espanya va importar un total de 103,6 milions de quilos d'ametlla, el 80% procedent dels Estats Units, a un preu molt barat. D'aquella xifra, 72 milions de quilos van anar a parar a la Comunitat Valenciana.

Davant aquesta situació i d'un preu amb el qual no poden competir, molts productors d'àrees rurals han convertit les seues terres en ecològiques i, a més, ja no sols produeixen, sinó que també comercialitzen i distribueixen l'ametlla, siga al natural o transformada. Un dels exemples és Ametlles Ecològiques Sabater i Martí (Aesama), una xicoteta firma, que regenta Pere Sabater, propietària d'uns terrenys al terme de Culla, més concretament a la zona del Mas del Molinell. Pere és d'Almussafes i ha viscut des de xicotet com son pare, llaurador, treballava la terra. Té una segona residència a Culla i, des del 2018, ha encetat el seu camí com a agricultor. "He tingut sempre relació en el camp i vaig mamprendre aquesta iniciativa perquè m'agrada i també amb la intenció de reivindicar que la producció agrícola pot ser rendible sembre que s'elimine la part dels intermediaris", assegura.

Obrador artesanal al costat del camp

L'explotació que ha posat en marxa Pere és xicoteta. Té uns 250 ametllers en un terreny d'1,5 hectàrees en bancals que va comprar. "Allí la producció mitjana potser d'un 1.000 o 1.100 quilos anuals, però enguany quasi no ha hagut ametlles", comenta. Junt als bancals, l'emprenedor també va adquirir una caseta ubicada a la zona del mas, la qual ha transformat en magatzem de les ametlles i també en un xicotet obrador on realitza la transformació del fruit sec, sempre de forma artesanal, fet que li permet controlar la qualitat del producte en tot moment.

Recibe toda la actualidad
Castellón Plaza

Recibe toda la actualidad de Castellón Plaza en tu correo

Castelló refuerza su oferta con el Mercadillo Navideño y el Winter Market de Santa Clara
Más de 100 figuras en estuco fino: Castelló recupera su Belén 20 años después en la calle Mayor