CULTURA

De Mèxic a Grècia o Castelló: el festival de titelles Portxsinel·la ultima els detalls per a la 9.ª edició

La programació es desenvoluparà en catorze localitats entre el 13 i el 27 d'abril

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

CASTELLÓ. El Festival Internacional de Titelles Portxsinel·la viurà entre el 13 i el 27 d'abril d'aquest 2025 l'any amb més companyies foranes en les nou edicions de la seua història. Onze de les catorze participants procedeixen de fora d'Espanya. Aquest elevat nombre permetrà als habitants i visitants de la comarca dels Ports assistir a espectacles no habituals dins dels circuits espanyols, un incentiu més dins d'aquesta cita familiar que permet gaudir de grans obres de teatre de titelles mentre es contempla la bellesa d'aquesta zona muntanyenca de la província de Castelló i de les seues xicotetes i tranquil·les localitats.

Des d'Amèrica arribaran les companyies La Matatena i Los Imaginantes (Mèxic), Varanda Teatro, Mosaico Cultural i Andi Rubenstein (el Brasil) i Omar Álvarez (l'Argentina). Des de diferents països d'Europa acudiran Baruti Theater (Grècia), Rašid Nikolić (Bòsnia), Jirka Polehňa (República Txeca), Le Chat Fou i Friiix Club (França). Mentre que la participació espanyola serà a càrrec de La Canela Títeres (Andalusia), Coco Teatre (Alcoi) i Xarop Teatre (Castelló). En total, mig centenar d'activitats obertes al públic, amb accés lliure i gratuït que es desenvoluparan en les localitats de la Todolella, La Mata, Vilafranca, Morella, Palanques, Herbers, Portell de Morella, el Forcall, Vallibona, Villores, Cinctorres, Castell de Cabres, més les novetats d'Ares del Maestrat i La Sénia, localitat de la província de Tarragona.

Portsxinel·l'està organitzat per l'Associació Cultural Eclíptica d’Art, amb Rebeca Castro al capdavant i Carles Benlliure com a director artístic, amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, Electra del Maestrazgo, els respectius ajuntaments, la Mancomunitat Els Ports i els comerços de la comarca.

Les obres de la 9.ª edició

Serà precisament la companyia castellonenca Xarop Teatre l'encarregada d'inaugurar el festival amb el colorista cercavila ‘Insectes’, una reivindicació de la importància dels insectes per a la vida en el planeta. A més, protagonitzarà ‘La costurereta valenta’, la història d'una intrèpida xica a qui se li encarrega la missió d'acabar amb un gegant i un terrible unicorn. La intel·ligència serà la seua arma. La companyia mexicana La Matatena conduirà el taller de Titelles del Vent. En ell es convidarà als participants a construir i manejar titelles moguts per l'acció de l'aire. Una vegada finalitzen les sessions, els presents eixiran als carrers per a protagonitzar les cercaviles ‘Danses del vent’, amb les seues pròpies creacions.

  • El misterio de Oriente -

A través de la manipulació de titelles, la companyia grega Baruti Theater oferirà ‘El misterio de Oriente’. Els intents d'un xiquet manifasser per ser mag, fins que s'aventura pel desert amb l'única companyia de ‘El llibre màgic’ i es troba amb el vell i savi arbre Amo Ta. A partir d'ací el seu cor s'omplirà d'amor i les seues llàgrimes faran florir el desert. Una invitació a realitzar els nostres somnis. 'The gipsy marionettist', és l'espectacle de Rašid Nikolić (Bòsnia). Les cordes s'estiren i sorgeixen somriures mentre cada marioneta, tallada a mà i inspirada per membres de la família de l'artista, crea una atmosfera diferent. Les relacions familiars es resolen i es desemboliquen, corda a corda, durant una història simbòlica i divertida, un atrevit viatge des de l'antiga Iugoslàvia en temps de guerra fins a Itàlia.

La Canela Títeres, d'Andalusia, s'inspira en el conte ‘Rojo’, de Liliana Bodoc. Narra com el diable va abandonar els seus focs per una venedora de pomes. Una proposta tendra i divertida que dona un gir al rol tradicional del diable i les bruixes. Un retaule de titelles que ofereix tècniques diverses (guant, taula i màscara), amb una narradora que anirà develant per què tria contar aquesta història. 'Three stories', de Jirka Polehňa (Rep. Checa), reuneix tres contes inspirats en els espectacles de titelles populars de principis del segle XX, amb un humor bastant negre, demostrant que en la vida és la mort la que té l'avantatge.

‘Kréatures', de Le Chat Fou (França), està tractada com una pel·lícula muda pròxima a una atracció de fira que ens parla de la passió d'Aristide de Panchignac pels animals. En un món fictici on la fauna i la flora han desaparegut, s'aferra als seus records infantils. Amb fragments de la seua memòria i un munt d'objectes i materials recuperats, reconstitueix un bestiari. Una rondalla ecològica i poètica que qüestiona el nostre futur, mentre enalteix la nostra capacitat de crear, jugar i imaginar. ´Sha doizo', per Friiix Club (França), és la història d'un animal imaginari. Ni gat, ni dit, ni ocell, Sha Doizo és un poc de tot això alhora. Un dia es troba amb una clau de sol i comença una gran aventura. Espectacle de marionetes sense paraules que utilitza la tècnica de teatre negre, amb una cortina de llum ressaltant l'espai de joc del titella, fent l'efecte que l'objecte manipulat és autònom.

Espectacles divertits i conmovedors

'El remendón de la muerte’, per Los Imaginantes (Mèxic), està basat en un conte popular mexicà per a rescatar les tradicions del Dia dels Morts. Presenta a un descarat, borratxot i fluix sabater que aprofita per a la seua conveniència els poders que li atorga la mort. Espectacle amb acolorits titelles i marionetes. 'Lampiäo e Maria Bonita', per Mosaico Cultural (el Brasil) és una història eterna d'amor i guerra que commemora els deu primers anys d'aquesta companyia. Un divertit teatre de marionetes esculpides per Daniel de Chico amb dones valentes, homes guerrers, miracles, fantasmes, injustícies i altres bogeries molt brasileres.  Un espectacle divertit i commovedor.

  • Rojo, de La Canela Teatro -

'La vida secreta de los pañales’, per Andi Rubinstein (el Brasil), mostra a una mare en la seua tasca diària d'arreglar, llavar i passar incontables bolquers de tela. En aquest temps crea un món imaginari on els draps es transformen en éssers que conten la seua pròpia història. Una invitació a repensar maneres de bregar amb tasques quotidianes. Premi a la Millor Actuació/Manipulació dins del Festival de Teatre Infantil Subotica (Sèrbia) 2018. 'El niño de arena’, per Omar Álvarez (l'Argentina), és a simple vista una tendra història d'amor entre un homenet d'arena que cobra vida i una encantadora sireneta, un altre personatge de fantasia, producte de la il·lusió d'aquell homenet.

Com és habitual, el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·l'organitzarà algunes activitats a més de les representacions d'obres teatrals, com la mostra 'Menudes històries', per Varanda Teatro (el Brasil) i La Matatena (Mèxic), peces per a un sol espectador. A més, es programa un recital de músiques llatinoamericanes, a càrrec de Mosaico Cultural (el Brasil) i la companyia mexicana. A més, tindrà lloc la conferència ‘El teatre de titelles en l’educació i la psicoteràpia’, a càrrec de Martín Letichipia, de la companyia Los Imaginantes. I per als participants en aquesta novena edició hi ha programades dues Jornades Titellaires.

Recibe toda la actualidad
Castellón Plaza

Recibe toda la actualidad de Castellón Plaza en tu correo

'Cuando cae el otoño': nadie dijo que las abuelitas siempre fueran adorables
Una reflexió sobre l’addicció a les pantalles: Burriana acull l'obra familiar 'Apaga’m que m’encenc'