CASTELLÓ. Diumenges de vesprada. Un transistor. Un xicotet taller casolà. Andrés és un xiquet, però acompanya i ajuda son pare a fabricar algunes de peces de fusta per a casa com, per exemple, prestatgeries. Observa, experimenta i aprén a la vegada. Amb el pas dels anys, aquesta imatge es transforma en un record d'infantesa... i al mateix temps en el punt de partida del seu ofici actual.
"A mi m'agradava treballar la fusta, i quan les meues filles eren xicotetes, se'm va ocórrer fer una cuneta de fusta perquè jugaren i la vam penjar a les xarxes socials, i a molta gent li va agradar i va començar a encarregar-me'n”, explica Andrés Albalat. La seua idea, després de treballar durant 19 anys en una taulellera, era dedicar-se a l'agricultura ecològica. "Vivim a un mas a la Montalba (Vall d'Alba) i era tot propici per a encetar eixa aventura". Però, la realitat va ser tossuda i la resposta casual que va tindre la seua primera creació li va fer canviar d'opinió. "Vaig vore que hi havia un mercat potencial, ja que no hi ha moltes iniciatives d'aquest tipus ací, i com era un treball que m'agradava, vaig decidir iniciar aquesta aventura", diu Andrés.
Joguets amb principis formatius
Així va nàixer l'any 2019 Manetes, una firma especialitzada en la fabricació de joguets de fusta de qualitat que no es limita a crear productes d'entreteniment per als xiquets, sinó que tenen un valor afegit, ja que aplica corrents de l'ensenyament com Montessori, Waldorf o Pikler, entre d'altres, per a "dissenyar joguets educatius amb els quals els més menuts puguen aprendre passant-s'ho bé durant les diferents etapes de la seua vida", assenyala el gerent. Jocs simbòlics, psicomotors, cognitius... Qualsevol d'ells es pot desenvolupar amb els joguets que elaboren artesanalment a Manetes. Tots ells amb la premissa de què el joc ha de ser lliure i espontani, "ja que el xiquet ha de començar a desenvolupar la seua creativitat", entén Andrés.