CASTELLÓ. La Universitat Jaume I, a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat i l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, ha promogut aquest any cinc iniciatives en el marc de la catorzena convocatòria de projectes de cooperació universitària al desenvolupament, amb l’objectiu de fomentar la transformació social dels països més desfavorits, a favor de la pau, l'equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental, a més de contribuir a la consecució de l'Agenda 2030 i els ODS.
Aquesta convocatòria ha permès finançar, amb més de 27.000 euros, projectes duts a terme per personal docent i investigador i personal d’administració i serveis en tres modalitats: projectes de formació, d’intercanvi de coneixements i de capacitació dels recursos humans; projectes d’enfortiment institucional dels sistemes universitaris dels països empobrits dirigits a millorar les seues capacitats i potencialitats; i projectes de transferència de coneixements i tecnologies i d’investigació aplicada o associada a accions de cooperació al desenvolupament humà i sostenible.
Un dels projectes finançats ha sigut «Situación de vulnerabilidad y bienestar psicológico de personas mayores: estudio de caso (Cuba)», amb el qual s’ha desenvolupat a la Facultat de Psicologia de la Universitat de l'Havana una estratègia dirigida a enfortir els estudis de vulnerabilitat psicosocial i benestar psicològic de les persones majors amb la finalitat d'afavorir la seua protecció i inclusió social. El projecte ha estat dirigit per Raquel Agost Felip i ha comptat amb un equip format per Rosa Ana Peris Pichastor, Vanesa Fernández Galindo, Daniel Pinazo Calatayud, Mª José Ruá Aguilar i Vicente Budí Orduña.
D’altra banda, s’ha donat suport a la iniciativa «Intercambio de experiencias en el ámbito de evaluación de la sostenibilidad en universidades: Universidad de Cienfuegos y Universitat Jaume I», que ha plantejat la generació d’un espai d'intercanvi de coneixement i transferència d'experiències entre les dues universitats en relació a l'avaluació de la sostenibilitat en l'àmbit universitari, especialment en les seues dimensions ambiental i social. La iniciativa l’ha dirigit Mª Dolores Bovea Edo i ha comptat amb Valeria Ibáñez Forés, Marta Braulio Gonzalo i Karen Valls Val en l’equip.
El tercer projecte ha sigut «Estrategias para el manejo integral y sostenible del medio ambiente en el Barrio Antonio Nariño de la Comuna XIII de Medellín. Fortalecimiento de juntas de acción comunal», dirigit per Raquel Flores Buils i amb Mar Valero Valero en l’equip, el qual ha perseguit el maneig adequat dels residus sòlids en la unitat esportiva i el rierol del barri Antonio Nariño.
Així mateix, s’ha donat suport al projecte «Desarrollo de seminarios y talleres formativos para la enseñanza de técnicas avanzadas de terapia fotodinámica antimicrobiana», que s’ha realitzat amb la Universidade Estadual do Oest do Paraná (UNIOESTE) de Brasil, i que ha dirigit Francisco Galindo Honrubia, amb la participació de Rosa de Llanos i Jean Colombari. Aquesta iniciativa ha tingut com a objectiu disseminar els principis de la teràpia fotodinàmica i les seues aplicacions com a teràpia antimicrobiana, a través de xarrades, seminaris pràctics de laboratori i intercanvis d’experiències.