CASTELLÓ. El portaveu de Compromís per Borriana, Vicent Granel, ha declarat que “la inquisició ha arribat a Borriana" al conèixer que l’alcalde de Borriana ha censurat les revistes en valencià a les que està subscrit l’Ajuntament de Borriana, i ha arribat "a confiscar-les" de la Biblioteca Municipal, per a que “ningú les puga llegir”, asseguren des de Compromís
“Estem assistint a mesures de censura cultural que no havien ocorregut mai al nostre ajuntament”, assegura Granel, i destaca que “revistes que estaven contractades en anteriors governs del PP a Borriana, ara han estat retirades o anul·lades la seua subscripció”.
I més greu encara, és que hi ha revistes al despatx d’alcaldia pendents de la “revisió” de l’alcalde Monferrer per veure “si passen el filtre”. “El despatx d’alcaldia de Borriana s’ha convertit en una nova oficina de la censura, i tornem 60 anys enrere”.
Parlem de 5 revistes, Cavall Fort, El Temps, Camacuc, amb 12 exemplars, que es reparteix en escoles i instituts, Revista Enderrock, i Revista Llengua Nacional. “Totes aquestes revistes ja s’adquirien per part del govern popular anterior, i Compromís va seguir realitzant la subscripció, que sols suposa 600 euros a l’any, i ara “s’ha ordenat la seua retirada, millor dit, confiscades, per a que no es puguen llegir”. Unes revistes que s’han pagat en diners públics, i que ara pretén el PP que és queden en calaixos sense poder llegar.
Per això, demanem la seua tornada a la Biblioteca Municipal i a l’Ajuntament, per a que els veïns i veïnes les puguen llegir i consultar. I per això, des de Compromís per Borriana ens sumem al moviment #STOPCENSURA del sector cultural i de l’Associació d’Actors i Actrius valencianes, perquè “no podem permetre que a Borriana es censure la cultura, com està passant en tot l’estat espanyol des de l’arribada del PP al govern d’autonomies i ciutats.
“El moviment cultural que s’està produint davant la censura d’ajuntaments com el de Borriana, ha de fer que el contingut, els textos, i la llengua no es censure als pobles i ciutats, i a Borriana ja ho hem començat a patir”, ha denunciat Granel.
De la mateixa manera, l’alcalde Monferrer ha fet el mateix en amb el topònim Borriana, ordenant directament la seua eliminació de qualsevol informació de l’Ajuntament. Un topònim recolzat i recomanat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i que ara veiem com es relega per ordre absoluta de l’alcalde. “Tornem als temps de l’autoritarisme, de la censura, i de decidir qui llig qué i com. Tornem al passat”, ha lamentat Granel.