CASTELLÓ. Davant l’informe de Seguiment de la Sequera i l'Escassetat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer del mes de gener que situa el sistema Sènia-Maestrat en situació d’emergència per manca hídrica, “no podem estar paralitzats, i cal actuar quan abans en les infraestructures hídriques necessàries en les nostres comarques”, ha exigit el portaveu provincial de Compromís, David Guardiola.
Per aquesta raó, Compromís ha presentat una proposta al proper ple provincial per a exigir a totes les administracions, “Govern Estatal, Consell i Diputació de Castelló, a executar les obres hídriques pendents que hi ha a les nostres comarques quan abans”.
“La falta d’aigua, que ja afecta a sectors productius de les nostres comarques com ara l’agricultura i la ramaderia i agreuja la seua crisi, no és ni de lluny un problema puntual”, i es que les necessitats cròniques de manca de recursos i d’infraestructures de molts municipis, especialment de l’interior, s’han agreujat per les conseqüències del canvi climàtic, que ha provocat una minva de precipitacions al nostre territori”, ha apuntat el portaveu valencianista.
Per això, esperem la unanimitat per que la Diputació coordine amb el Consell la posada en marxa de les mesures de suport als municipis de les comarques de Castelló en l’elaboració i actualització de plans de sequera reclamades per la CHJ i adaptats a les necessitats d’emergència generades pel canvi climàtic, i afavorisquen la implementació de mesures d’estalvi hídric, així com actuacions d’emergència en situació de sequera”.
Per altra banda, Guardiola ha instat a la Diputació a que “es desbloquege el Consorci Provincial d’Aigües, l’entitat que ha de gestionar l’arribada de l’aigua de les dessaladores a tots els nostres municipis. Una entitat que ara mateixa, després de signar tots els municipis, esta bloquejada per la inacció del Consell”. Perquè “front a aquells que en matèria hídrica treballen des de la demagògia i el populisme. Des de Compromís hem apostat per la previsió i la planificació”.
“Demanem que tant Diputació, com Consell, i el Govern Estatal, executen les obres hídriques, com per exemple, accelerar les inversions del Pertre de l’Aigua fins els 9,9 milions necessaris per completar la digitalització de tot el cicle de l'aigua en el conjunt dels municipis de les comarques de Castelló i així, millorar l’eficiència hídrica”, ha finalitzat Guardiola.