CASTELLÓ. Davant les mesura d’urgència presentada pel Consell de Mazón per pal·liar els problemes de sequera en la ramaderia durant l’estiu, Compromís vol destacar la necessitat d'una estratègia a llarg termini que també contemple solucions per a l'agricultura. “Les mesures d’urgència, tot i ser necessàries per salvar l’estiu, no aborden la problemàtica de fons ni garanteix la sostenibilitat hídrica a llarg termini”, explica el portaveu de Compromís a la Diputació, David Guardiola.
De fet, aquesta setmana hem conegut que la reserva hídrica del Xúquer continua baixant malgrat les pluges de l'última setmana; mentre els embassaments de Algar i el d'Ulldecona ja estan secs íntegrament i en el mateix camí van el d'Arenós i el del Sichar. A més a més, les comarques de Castelló segueixen en una situació molt complicada, amb gran part de la ramaderia de l'interior nodrint-se de cubes.
Per això, Compromís insisteix en la importància de realitzar una planificació proactiva que incloga la construcció de més bases per a incrementar la reserva hídrica i l'elaboració d'un pla de pous per afrontar presents i futures sequeres. “És crucial deixar de banda les actuacions d'emergència i apostar per una previsió constant i eficaç”, incideix Guardiola.
D’altra banda, la formació considera que la Diputació ha d'impulsar una estratègia coordinada entre les administracions públiques: Diputació, Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, en col·laboració amb els ajuntaments per identificar els llocs idonis on es poden construir noves bases. “Aquesta planificació hauria d'incloure un estudi exhaustiu per determinar on són necessàries més bases i la revisió de les existents per detectar possibles pèrdues”, defensa Guardiola.
Compromís també proposa la creació d'un sistema de prospecció de pous que permeta abastir aquestes bases o proporcionar recursos hídrics a les zones on no siga possible construir-les. Així mateix, reclamen ajudes específiques per a la captació de recursos durant les èpoques de pluges, aprofitant els períodes favorables hidrològicament.
El portaveu remarca "És imprescindible que la Diputació coordine i col·labore en aquest pla a llarg termini. Només així podrem garantir una gestió sostenible dels nostres recursos hídrics i assegurar la supervivència de la ramaderia i l'agricultura a la nostra comarca”.