CASTELLÓ. El Festival Internacional de Jazz de Peníscola, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), arriba a la seua 21a edició ampliant el nombre de concerts i incorporant novetats com les jam sessions, en una edició que concentra tota la seua programació del 27 de juny al 2 de juliol.
Ralph Moore Quartet, Francesca Tandoi Trio, Eva Català Group, o Marco Mezquida Trio, són alguns dels grups que actuen en l’edició d’enguany, en la qual el festival es convertix en un gran esdeveniment musical compost per un total de nou concerts.
El director adjunt de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Joan Cerveró, ha participat este dimecres en la presentació del certamen i ha ressaltat que enguany “s’ha reforçat la cita jazzística de Peníscola i passa de ser un cicle de diversos caps de setmana a un verdader festival de sis dies consecutius”. Així mateix, Cerveró ha destacat “la gran qualitat dels nou concerts que s’oferiran, amb una aposta clara per una oferta equilibrada de propostes internacionals, nacionals i de la Comunitat Valenciana”.
Entre les novetats, Cerveró ha valorat “la posada a la venda d’abonaments per a accedir a tots els concerts del festival”, a més, ha fet una crida a participar en les sessions gratuïtes de les jam sessions i, en particular, ha convidat “els músics i aficionats a tocar en estes sessions obertes a la improvisació i participació activa de tot el públic. Esta és una mostra més de l’obertura que volem fer del festival a la ciutadania”, ha insistit.
Per la seua part, l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha mostrat el seu agraïment per l’aposta decidida de l’IVC en el municipi i en la comarca i ha valorat que, a més de ser un festival consolidat i estimat pel públic, “enguany es recupere la seua vocació per obrir-se al municipi amb noves actuacions a l’aire lliure, en el cor de la ciutadella emmurallada”.
Cinc concerts de pagament i quatre d’entrada lliure
El Festival Internacional de Jazz de Peníscola s’estrena el dijous 27 de juny a les 22:00 hores, en el Palau de Congressos amb la reconeguda formació nord-americana Ralph Moore Quartet i el seu concert Swinging hard!. La banda de Nova York és un prestigiós quartet de jazz compost pel mateix Ralph Moore i acompanyat per una gran secció rítmica formada per Renato Chicco en el piano, Ignasi González en el baix i Joris Dudli en la bateria.
Per la seua banda, la pianista i cantant de jazz italiana Francesca Tandoi serà la protagonista del segon dels concerts de pagament, el divendres 28 de juny, a les 22:00 hores, també en el Palau de Congressos de Peníscola. Tandoi ha sigut reconeguda com una de les veus i pianistes amb major projecció internacional dins de l’escena jazzística. La cantant arribarà al festival en formació de trio amb Matthew Nicolaieski, al contrabaix i Sander Smets en la bateria.
Així mateix, el divendres 28 i dissabte 29 de juny, a les 23.30 hores, el jazz continuarà en la cafeteria del Palau de Congressos amb les jam sessions, un esdeveniment gratuït i, obert a tot el públic, en el qual un quartet de jazz, liderat per Fernando Marco, amenitzarà la nit i convidarà qui ho desitge, a tocar i improvisar amb els músics. El festival prosseguix el cap de setmana amb el concert el dissabte 29 de juny, a les 22:00 hores, de la jove bateria i percussionista Eva Català, que portarà al Palau de Congressos la seua intensitat rítmica en formació de quintet.
Concerts gratüits a l'aire lliure
El diumenge, 30 de juny, tindran lloc dos concerts: d’una banda, a les 20:00 hores, The Shu Shu’s Trio protagonitza el primer dels concerts gratuïts a l’aire lliure del festival. Així, la plaça de Santa Maria del municipi serà l’escenari de l’actuació d’esta formació, que explora el clàssic so de l’orgue Hammond que es va fer molt popular en la dècada dels 50 i 60.
D’altra banda, Marco Mezquida Trio presenta a les 22:00 hores, en el Palau de Congressos, Tornado, la seua última producció discogràfica. El prestigiós pianista és un dels músics amb més projecció de l’escena de jazz nacional i té nombroses gravacions en les quals mostra les seues diferents facetes de compositor, improvisador o intèrpret.
El festival prosseguix el dilluns 1 de juliol, a les 22:00 hores, amb la Jove Big band Sedajazz, en un altre dels concerts gratuïts d’esta edició del Festival Internacional de Jazz de Peníscola. Esta formació, composta per 23 jóvens oferirà un repertori format per grans èxits del jazz en el Palau de Congressos.
L’últim dels concerts de pagament i tancament de festival serà el dimarts 2 de juliol, a les 22:00 hores, en el Palau de Congressos de Peníscola amb Albert Sanz Group. El pianista, compositor i cantautor valencià presenta, en esta ocasió, La espuma de mar, un treball en el qual el músic partix del jazz més clàssic fins a acostar-se a altres sons més populars.
Venda d’abonaments
Una de les novetats de l’edició d’enguany és la posada a la venda d’abonaments per als sis dies del festival per un preu de 75 euros. Les entrades anticipades per als concerts tenen un preu de 18 euros. Si la compra es fa en les dos hores prèvies a l’inici de l’actuació, les entrades tenen un preu de 20 euros.
La 21a edició del Festival Internacional de Jazz de Peníscola disposa d’una web amb tota la informació de les actuacions i venda d’entrades. A més, el festival ha posat en marxa el perfil @ivcfestivaljazz en Instagram i Facebook, per a seguir de prop totes les novetats de l’edició d’enguany. L’organització del festival compta amb la col·laboració de Monfort Transportes i Transportes Belda.