un total de 10 produccions

De '9 pasos' a 'Será nuestro secreto': Vila-real nodreix Cineculpable de curts provincials

26/11/2018 - 

CASTELLÓ. L’Auditori vila-realenc es converteix des d'aquest dilluns en territori ‘culpable’. Ho serà durant els cinc dies –fins al divendres 30 de novembre- en els quals el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable desplegue la seua catifa roja per a donar la benvinguda a les 31 produccions seleccionades en aquesta 21ª edició. Els deu primers es projecten aquest dilluns a partir de les 22:00 hores en la primera sessió del certamen, sota el paraigua de la Secció Provincial i amb l'aspiració d'obtindre el Premi Manuel Villarreal, dotat amb 1.500 euros. 

La vetlada inaugural de Cineculpable tindrà toc ‘goyesco’ –el curtmetratge 9 pasos, dels realitzadors Marisa Crespo i Moisés Romera està preseleccionat als Premis de l'Acadèmia de Cinema 2019- i baremarà el bon estat de salut del cinema fet ací. Així mateix, aquest viatge de 86 minuts en format curt per la província recorrerà Vila-real, Cirat, l'Alcora, Onda, Almassora i Castelló, i caminarà sobre gèneres tan dispars com la comèdia, el drama o l'animació.  

També, en la casella d'eixida, estarà Consuelo Demon Slayer 3 (Juan Vicent i Joaquín Gil), un drama amb sis premis i seleccions en festivals a les seues esquenes. La història gira entorn d'una senyora major molt volguda en el seu poble aliena als perills que li aguaiten de camí al banc per a cobrar la seua pensió. Igualment, obre una altra anciana, María, de la qual fila la seua història l'òpera prima de Javier Mondragón amb el curt d'animació Semillas, un poema sobre la vida. Li prendrà el relleu Una dona entra en un bar, la comèdia surrealista dirigida per Pablo Pallarés i que compta en el seu elenc amb el castellonenc Joan Manuel Gurillo (La que se avecina).  

El quart serà una altra òpera prima, Didáskale, de Juan Manuel Clausell i rodat entre Castelló, Almassora i Vilafamés. Així mateix, la comèdia d'horror sobre família i infància 9 pasos, de Marisa Crespo i Moisés Romera (guanyadors del Premi Manuel Villarreal en Cineculpable 2014 per Valentina) posarà la guinda a l'equador d'aquesta primera sessió. Preseleccionada als Goya 2019 i amb una desena de reconeixements i candidatures, 9 pasos promet seguir alimentant el palmarès d'aquesta parella de realitzadors, les obres dels quals superen ja els 160 premis i han arribat a més de 800 festivals.  

Replet de rostres coneguts -Rosario Pardo (Cuéntame) o María Pedroviejo (Centro Médico)- està també Será nuestro secreto, el drama infantil que dirigeix el vila-realenc Sergi González i que acumula sis premis i seleccions en diferents certàmens.  

Les projeccions de la Secció Provincial passaran del drama als riures de la mà de 90 primaveras (David Jiménez), una comèdia ambientada en un poble de l'interior de Castelló, on els seus habitants es disposen a celebrar, amb contratemps inclòs, el 90 aniversari de Francisca, una de les seues veïnes; i de Clown-Cola, la comèdia muda de Marc Gil.  

Les dues últimes propostes de la Secció Provincial de Cineculpable 2018 les posaran Huídas, de Toni Vida (Onda), i ¡Hostias como panes!, del vila-realenc Álvaro Beltrán, que aborda l'emocionant enfrontament de dos atletes d'altíssim nivell.  

D'altra banda, un Cinexpress amb conciència en verd ha tirat a rodar aquest dilluns, hores abans que les projeccions oficials hagen saltat a la pantalla de l’Auditori. Els encarregats d'aquest avançament del festival han sigut els estudiants dels instituts de Secundària de Vila-real Miralcamp, Fundació Flors i Broch i Llop que participen en una de les cites ineludibles, en el marc del certamen, per a imprimir als més joves l'amor pel cinema.  Dividits en grups, han passat a l'acció cercant els millors escenaris per a rodar les seues històries, que en aquesta edició tenen un denominador comú en el marc del conveni del festival amb Reciplasa i de la campanya ‘Vila-real + neta’: tots els curtmetratges de Cinexpress posaran l'accent en la sensibilització i implicació ciutadana per a mantenir una ciutat neta i verd, i en la importància del reciclatge per a aconseguir aquest repte col·lectiu.  

Les obres creades per l'alumnat dels tres centres es projectaran en l’Auditori el divendres 30 durant la gala de lliurament de premis 2018.  
Des d'aquest dimarts 27 i fins al dijous 29 prendran el relleu les tres sessions de la Secció Oficial, amb rostres coneguts com el de Juan Diego Botto en Una noche con Juan Diego Botto o Pedro Casablanc, Goya en El Ministerio del Tiempo i protagonista del premiat Uno, amb 51 reconeixements i seleccions en festivals, que podrà veure's en el festival.

Para saber más

Noticias relacionadas

next