en les II Jornades sobre el Patrimoni 

El centre 'Vilafamés 100 Mil anys' comença a gestar-se per a divulgar la riquesa arqueològica

25/02/2019 - 

CASTELLÓ. Els experts en arqueologia han destacat la importància d'estudiar, difondre i fer valdre la riquesa arqueològica de Vilafamés durant les II Jornades sobre el Patrimoni que s'han celebrat a la vila de la Plana Alta durant el cap de setmana. En aquest sentit, els investigadors expliquen que el fet de conéixer millor el patrimoni "reforça la identitat cultural de la societat".

La trobada ha aprofundit a més en les investigacions portades a terme en els diferents jaciments i amb les troballes arqueològiques que es coneixen del terme de Vilafamés, entre els quals destaquen les restes Neandertals de la Cova de Dalt del Tossal de la Font, l'abundant material paleolític de la Cova de Matutano, les pintures esquemàtiques dels Abrics del Castell i de les Roques de Mallasén, i el ben conservat poblat ibèric dels Estrets-Racó de la Rata.

En aquest sentit, s'ha incidit en la necessitat de continuar amb el projecte de creació del Centre d'Interpretació Arqueològica 'Vilafamés 100 Mil anys' que ha iniciat l'Ajuntament de Vilafamés i que licitarà la Conselleria d'Educació i Cultura, tal com va anunciar el conseller Vicent Marzà en l'acte d'inauguració de les Jornades i va anunciar fa setmanes Castellón Plaza. El centre s'ubicarà a l'edifici conegut com a Casa Matutano, que inclou el jaciment paleolític. El regidor de Cultura, Longi Gil, ha manifestat que "el centre 'Vilafamés 100 Mil Anys' mostrarà un recorregut per la prehistòria a través dels jaciments del terme municipal, des del Paleolític fins a arribar a la cultura escrita del món romà", i ha afegit que "l'objectiu és convertir la riquesa arqueològica de Vilafamés en un recurs didàctic i turístic".

Els sis ponents que han intervingut en les Jornades han explicat amb detall els coneixements que sobre la prehistòria de Vilafamés tenen els investigadors actuals. Han participat Dídac Roman, de la Universitat Jaume I, que ha parlat sobre les primeres poblacions a Vilafamés; Inés Domingo, de la Universitat de Barcelona que ha oferit una xerrada sobre les manifestacions artístiques prehistòriques; Gustau Aguilella, del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques, que ha analitzat les comunitats humanes del Neolític i l'Edat del Bronze; Carme Barrachina i Maria Dolors Llorens, professores i arqueòlogues, que han parlat sobre les diferents intervencions portades a terme des de 1990 al poblat ibèric dels Estrets-Racó de Rata, i finalment, Joaquín Alfonso Llorens, que ha explicat els treballs de seguiment arqueològic preventiu realitzats durant els últims 25 anys al nucli urbà de la Vilafamés.

Les jornades han acabat amb la posada en escena de diferents tallers didàctics sobre arqueologia, on els xiquets i xiquetes, pares i mares, acompanyats per José Caño de l'Àrea de Didàctica del Museu de Belles Arts de Castelló, han jugat a tallar pedra, a construir llances, a encendre foc i a fabricar ornaments amb tecnologia prehistòrica.

 

Noticias relacionadas