CASTELLÓ. Què s’entén per circ? La majoria de vegades el sols pronunciament d’aquesta paraula ens pot transportar fins a aquelles grans carpes plenes de colors cridaners i on generacions i generacions d’una mateixa família mostraven les dents d’un lleó o feien acrobàcies damunt d’un anell. Tant de bo, hi ha molt més dintre d’aquest món de somriures i de clowns. La Nit del Circ València anhela, per segon any consecutiu, trencar amb els “clixés” que envolten aquesta disciplina per fer aflorar el seu vessant més professional. Així, a fi d'aconseguir-ho, tenen clar el dispositiu que han de seguir: traslladar-se a les sales i deixar, encara que siga per un instant, el carrer. En aquest cas, l’escenari a ocupar serà el del Teatre Principal de Castelló, que reunirà tot un conglomerat d’activitats per al pròxim 17 de novembre.
Si bé uns dels objectius primaris de l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV) és “donar visibilitat als espectacles de qualitat creats i produïts al territori valencià”, així com “normalitzar” aquesta disciplina en totes les seues modalitats, per situar-la com a un fet “intrínsecament cultural en la mateixa categoria que les altres arts escèniques”; un dels majors reptes implica aconseguir exhibir un tipus de circ “que costa més de veure” perquè necessita servir-se de les bambolines d’auditoris i teatres. El mateix delegat de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) a Castelló, Alfonso Ribes, ha manifestat -durant la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment- que “no és habitual encontrar circ dins dels teatres” i ha reconegut que la programació de l’IVC “té una mancança” d’aquesta disciplina. “És una pena, però és la realitat”, hi ha assegurat.
Amb aquest sentit neix, doncs, la Nit del Circ Valencià. Una cita que ja va recalar l’any passat a València i que també mira a una pròxima edició en Alacant. “Volem connectar amb l’actualitat i amb un públic que aprecie l’orientació artística del circ. Per això, no sols veurem aquest art, sinó també la seua combinació amb el teatre, la dansa, la música… S'ha d’aconseguir superar el clixé infantil, tant per part del públic com dels programadors”, explica César García, un dels seus impulsors. Igualment, l’artista ha volgut destacar la dificultat que existeix, encara avui en dia, per entrar en les sales. “No estan adequades; necessitem altura i a més els escenaris no estan equiparats”, indica García, qui considera que açò repercuteix, en efecte, al fet que moltes companyies no exploren el circ fora dels carrers.
Al seu posicionament s’ha sumat la directora artística, Jimena Cavalleti, la qual ressalta les virtuts que presenta un auditori, sense menysprear les possibilitats del carrer: “No hi ha dubtes que aquest és un circuit molt professional, no volem llevar-li prestigi, però és un paquet diferent. A les sales es pot donar una altra presentació; les llums i el so t'emboliquen més fàcilment”, assegura.
D’altra banda, Cavalletti ha dissenyat una programació fortament marcada per la seua debilitat entorn de la figura dels pallassos i pallasses. En primer lloc, la festa circense començarà amb l’espectacle de carrer El Fedito Oyun a la Plaça l’Hort dels Corders, que ha programat per la seua part l’Ajuntament de Castelló. Guardonat amb diversos premis, a partir d’aquesta actuació es busca l’equilibri i l’arquitectura de malabars amb olles, culleres, cordes i pilotes. Més tard, a les 19:15 hores, tindrà lloc En paral·lel: la dona del circ, una xerrada-debat dirigida per Maria Colomer amb la participació de Txetxe Folch (Cia.Recortable) i Dainé (Circo Gran Fele) per abordar el paper d’aquestes en les arts escèniques.
I el gran moment per a la seua anunciació a les sales de Castelló aplegará a les 20:30 hores amb una gala de diferents números de circ que mostrarà les diferentes disciplines que aquest pot aglotinar en la nostra comunitat. “Aquí hay grandes fieras, ya verán”, exclamaba Cavalletti durant la presentació. En efecte, els artistes invitats seran Ángel Sánchez; estudiant de la Universitat de València i expert en gimnàstica acrobàtica, qui va ser membre fins i tot del Circo del Sol; Ana Rebenaque, especialista en el circ experimental i en oferir shows arriscats com el de La dona voladora; la Cia. Arritmados, basada en el circ contemporani i en la comicitat "més absurda"; la Cia. Decopivolta Teatre, a mitjana escala entre el País Vasc i la Comunitat Valenciana, que parteix del joc, la improvisació, el cos i la mirada clown com a base de les seues creacions; Diegolow, un as en el diàbolo; Jordi Serra i Debi Cobos, el primer portador de mans a mans i quadrant rus, i Cobos, especialista en tècniques aèries; Matías Marré, acròbata i ballarí; i Quique Montoya, pallasso, clown d'hospitals i mag. Finalment, una vegada conclosa la festa, a les 22:30 hores, es realitzarà un encontre d’amics del circ valencià.