EDIFICI DE LA GUERRA CIVIL

El Refugi Antiaeri reuneix a més de 10.000 persones durant els quatre mesos que du en funcionament

5/11/2018 - 

CASTELLÓN. El Refugi Antiaeri de la plaça Tetuán ha superat ja les 10.600 visites després de quatre mesos en funcionament, segons assenyala l'Ajuntament en un comunicat. L'edifici que es va construir a Castelló durant la Guerra Civil es va obrir al públic el passat 6 de juliol en un acte que va comptar amb l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà. Aquesta construcció de defensa passiva ha sigut recuperada per la Regidoria de Cultura per a recordar a milers de vides que buscaven refugiar-se del terror i "posar en valor la pervivència d'una democràcia lliure i sana".

Aquest espai va ser construït l'any 1937, davant els continus bombardejos i atacs de l'aviació i dels vaixells franquistes durant la Guerra Civil. Així, l'Ajuntament ha recuperat i rehabilitat el refugi davant la convicció de "mostrar la crueltat a la qual va estar sotmesa la ciutadania de Castelló" amb l'objectiu, a més, de "donar a conèixer la història de la ciutat i contribuir a la consolidació de la cultura de la pau", aseguren desde l'entitat.

Es calcula que a Castelló hi havia entorn de 300 refugis privats i 43 refugis públics. La rehabilitació del Refugi Antiaeri de la plaça Tetuán forma part del que serà el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) impulsat per la Regidoria de Cultura, i es pot visitar de dimarts a dissabte de 16:00 a 19:00 hores de la vesprada i els diumenges al matí, de 10:00 a 14:00 hores. 

Foto: CARLOS PASTOR

Visites en el Centre d'Interpretació del Castell Vell

Per la seua banda, el Centre d'Interpretació del Castell Vell, que va ser inaugurat el passat 27 de juliol, ha rebut la visita de 1.381 persones. Aquest recinte va ser construït per la Regidoria de Cultura per a posar en valor el monument, que també ha sigut restaurat i recuperat per l’àrea que dirigeix Verònica Ruiz, mitjançant la creació d'itineraris didàctics.

La restauració del Castell Vell i la construcció del seu centre d'interpretació han permès posar en valor unes ruïnes amb gran significació simbòlica per a la ciutadania de Castelló. Així mateix, el Centre d'Interpretació del Castell Vell també forma part del que serà el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC), i es pot visitar de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 18.00 hores de la vesprada i els diumenges i festius al matí, de 10.00 a 14.00 hores.

Finalment, cal destacar que tots dos recintes ofereixen visites guiades gratuïtes. Les del Refugi Antiaeri de Tetuán són els dijous laborables a les 19.00 hores, amb un aforament màxim de 20 persones, una durada estimada de 60 minuts i el punt de trobada és l'entrada del refugi per la plaça Tetuán. Per la seua banda, les visites guiades al Castell Vell són els dimecres laborables a les 17.00 hores, amb un aforament màxim de 30 persones, una durada estimada de 60 minuts i el punt de trobada és el Centre d'Interpretació del Castell Vell. Per a reservar plaça en aquestes visites guiades cal enviar un correu electrònic o cridar al telèfon 964.239.101 de dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 hores.

 


Noticias relacionadas

next