CASTELLÓ. Benlloc torna a veure el sol l’últim dia de festival després de dues edicions anòmales. Escola Valenciana i l’Ajuntament recuperen el format original satisfets per la bona assistència. Al voltant de 9.000 assistents passaven per aquesta setzena edició.
El fet més destacable, un any més, ha sigut l’aposta imparable, des de l’organització, per la paritat i la inclusió, assolint enguany un cartell amb el 57% de bandes mixtes i de les quals el 80% estan liderades per dones: és el cas del Diluvi, Tesa o Pupil·les. També han destacat les propostes de les artistes Esther i Sandra Monfort, que han xafat el Feslloc per primera vegada.
Per altra banda, La Fúmiga confirma el seu bon moment realitzant un dels concerts més massius del festival juntament amb les també presentacions de nous àlbums d’Auxili i Smoking Souls.
Un dels moments més emotius es visqué amb Xavi Sarrià, qui recordava totes les lluites socials i pel territori en el seu directe i assenyalava la importància del Feslloc per a la música en valencià, sent Obrint Pas una de les primeres bandes a tocar-hi. També memorable la rebuda del públic assistent cap a la proposta de les Tanxugueiras, una comunió quasi instantània arribant a proposar que feren els discursos en gallec.
Però no tot va ser música al Feslloc. Va tornar l’acampada, la piscina, la gran germanor, els campionats de pilota valenciana, bàsquet o futbet i també l’espai de xerrades. En aquest últim, els assistents van poder gaudir de debats al voltant dels 40 anys de l’Estatut d’Autonomia, dones i valencianisme, el futur del territori amb les macroplantes i sobre l’humor i la lgtbifòbia, aquesta última amb un gran èxit d’assistència.
Entre els espais recuperats, hi havia el punt violeta autogestionat, iniciativa de la Comissió d’Igualtat d’Escola Valenciana, amb la col·laboració de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per a previndre i denunciar la violència sexual envers les dones, a més de qualsevol expressió masclista i lgtbifòbica. En aquest lloc d’acollida, es van dur a terme 15 intervencions, sobretot peticions d’informació i aportacions de les usuàries per a millorar la seguretat del recinte. Entre els registres, dos d'assetjament sexual en la zona d'acampada i diverses queixes per algunes cançons sexistes. Entre les accions, l’organització va haver d’expulsar de les instal·lacions un home per haver assetjat un grup de jóvens en acabar els concerts la matinada de dissabte, en aplicació del seu protocol contra les agressions sexistes en espais d'oci.
Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc condemnen aquestes agressions que no tenen cabuda al festival ni enlloc, afermant el compromís de seguir avançant cap a un festival lliure de violències sexistes.
Per últim, el festival ha volgut confirmar en les últimes hores les dates del que serà la seua dessetena edició: dijous 6, divendres 7 i dissabte 8 de juliol de 2023.