VALÈNCIA. Quasi tot el món s'ha unit a la festa que celebra la vida i obra de Vicent Andrés Estellés. Des d'ahir ho ha fet el Ministeri de Cultura, amb la visita d'Ernest Urtasun per a ratificar-ho davant la societat civil que s'ha encarregat d'encetar el gran homenatge. "El Ministeri vol estar a l'altura d'Estellés", va afirmar el ministre en la roda de premsa.
Després de la negativa de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, liderada per Vicente Barrera, de promoure l'Any Estellés, la societat civil va fer camí amb propostes al llarg i ample del País Valencià. Finalment, en graus de compromís diferents, tant la Diputació com l'Ajuntament de València, com també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Institució de les Lletres Catalanes, recolzaran institucionalment les activitats proposades.
El ministre ha presentat en què consistirà el suport del seu departament al centenari al costat de la filla del poeta i presidenta de la plataforma Cent d'Estellés, Carmina Andrés, que ha agraït la seua implicació personal. Per la seua banda, Urtasun ha recordat, recitant diferents versos de l'escriptor, la dimensió popular i compromesa de la seua veu, "que ens segueix tenint un ressò molt actual".
D'aquesta manera, les activitats en les quals s'implicarà el Ministeri són, per una banda, portar l'Any Estellés més enllà del País Valencià i Catalunya, aprofitant l'estructura del Govern Central. Per altra, impulsar alguns dels actes més destacats, ja dissenyats pel teixit associatiu i cultural.
El programa d'actes previstos pel Ministeri de Cultura començarà demà mateix, dijous 21 de març, Dia de la Poesia, amb una lectura de poemes en xarxes socials tant d'Estellés, com d'altres poetes que també celebren alguna efemèrides enguany com Joan Salvat-Papasseit, Joan Salvat-Papasseit, Vicente Aleixandre y Rafael Alberti. El 27 de març, data en la qual es compleixen 31 anys de la defunció d'Estellés, tindrà lloc la taula redona Estellés per dins i per fora a la Biblioteca de l'Ateneu de Madrid. L'activitat, que serà difosa per streaming, comptarà amb la participació dels escriptors Paco Cerdà i Puri Mascarell, el músic i biògraf Pau Alabajos, i les poetes Àngels Gregori, Raquel Lanseros i Mario Obrero.
En col·laboració amb l'Ajuntament d'Oliva, el Ministeri de Cultura durà a terme entre els dies 12 i 13 d'abril el festival Poefesta i un recital al voltant d'Estellés, comissariat per Àngels Gregori, en el qual participen Miren Agur Meabe, Manuel Forcano, Jaume Pérez Montaner, Yolanda Castaño, Berta Piñán, Marc Granell i Mario Obrero, així com un concert a càrrec de Martirio, Premi Nacional de Músiques Actuals 2016. I, e col·laboració amb l'Ajuntament de Gandia, es realitzarà el 7 de juny un recital poètic dedicat a l'autor en totes les llengües de l'Estat a càrrec de dones (Leire Bilbao, Àngels Gregori, Yolanda Castaño, Marta Mori y Rocío Acebal), seguit d'un concert de Borja Penalba.
En el segon semestre de l'any, les activitats continuaran el 4 de setembre amb el depòsit del llegat del poeta, per part de la seua família, en la Caixa de les Lletres a l’Institut Cervantes. En el marc de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), de la qual Espanya és país Convidat d'Honor, el Ministeri de Cultura i la Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV) han programat al desembre un recital i un concert a càrrec de Pau Alabajos. A més, amb l'objectiu de fomentar la lectura de l'obra de l'homenatjat, el Ministeri donarà suport a la creació del Club de Lectura Vicent Andrés Estellés a la Biblioteca Pública Municipal de L'Alfàs del Pi.
La promoció i difusió en l'exterior de l'obra d'Estellés serà un altre dels propòsits de la col·laboració del Ministeri de Cultura a Cent d’Estellés. Per això, donarà a conéixer les diferents edicions de la seua obra en altres llengües, com és el cas de L’hotel París en anglés i alemany, o de la seua antologia poètica en castellà; impulsarà actes en fires internacionals del llibre i en universitats a l'estranger; i promourà monogràfics en publicacions especialitzades en literatura i programes culturals de televisió en col·laboració amb RTVE.
A més dels actes propis, el Ministeri de Cultura donarà suport a dues de les accions més rellevants que organitza la plataforma Profundació Vicent Andrés Estellés. D'una banda, està el concert central de l'aniversari, previst el 7 de setembre a Burjassot; i, d'altra, la web i les xarxes socials oficials de la commemoració. La plataforma està formada per més d'una desena d'associacions i entitats: Associació Cultural El Bassot, Acció Cultural del País Valencià, Associació Kulturcrítics del País Valencià, Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià, Escola Valenciana i Fundació Sambori, El Tempir d’Elx, Ateneu de Bétera, 1 Entre Tants, Associació Escriptors en Llengua Catalana y PEN Català.