Hoy es 16 de diciembre

Els moviments valencians pel tren denuncien la connivencia amb que s'està desmantellant

20/09/2020 - 

CASTELLÓ. Els moviments valencians pel tren denuncien la connivència amb que s'està desmanetllant el ferrocarril. Ho han fet aquest diumenge en un comunicat en que critiquen la resposta que han rebut del Defensor del Poble a la seua queixa per la pèrdua de servicis, que qualifiquen de "decebedora, actuant d’advocat defensor de Renfe i deixant de banda als usuaris".

La qüestió es remunta a finals de 2019, quan Indignats amb Renfe i altres moviments van formalitzar una queixa i alguns suggeriments al Defensor del Poble. El document "es va acompanyar de milers de firmes d’usuaris farts de patir incidències cada dia", assenyalen les organitzacions denunciants.

Durant el mes de maig el Defensor va respondre amb una curta missiva on s’explicava que Renfe estava posant solució als problemes "de forma paulatina", un argument "que estem cansats d’escoltar i que tornen a utilitzar", recriminen les entitats. Estes consideren "estranya" la resposta, "donat que en la mateixa pàgina web del Defensor del Poble el transport és considerat un servei essencial per a la societat, la qual té dret a un servei de qualitat, posant especial èmfasi en les zones despoblades com és el cas de l’interior del nostre territori".

Sense mesures davant la covid

A la web del Defensor del Poble també s’insta a que les administracions tinguen en compte aspectes ambientals en els projectes d’infraestructures, i finalment es parla de protocols front a problemes de salut pública, apunten des d'Indignats amb Renfe, que remarca que, malgrat que va enviar l’escrit abans de la pandèmia, "la resposta es va produir en ple estat d’alarma, i actualment podem comprovar que Renfe no vetlla per la salut dels seus usuaris".

Les plataformes d'usuaris també volen denunciar "que el Defensor del Poble, tot i comparèixer a les dos cambres nacionals, no ha realitzat menció alguna a les carències ferroviàries de Renfe en el conjunt de l’Estat, el que ens fa sospitar que el Defensor, lluny d’estar amb el seu poble, s’ha posat de part de Renfe".


En esta situació, Indignats Amb Renfe i Trens Dignes al Maestrat denuncien "l’abandonament dels serveis de Mitja Distància i la falta de mesures anti-covid en les Rodalies". Aquestes dos plataformes ferroviàries consideren que el servei de tren de Mitja Distància "no pot continuar més temps en precari, és una autèntica vergonya que mentre treballadors i estudiants tornen a la normalitat a Renfe i el Ministeri de Transports no recuperen les freqüències habituals repetint de nou el concepte de recuperació paulatina".

Només la meitat dels Regionals

Als problemes habituals, com retards i cancel·lacions, "a les línies de Mitja Distància actualment només circulen el 50% o menys dels trens". I fica com exemple les línies València-Vinaròs-Tortosa, Saragossa-Terol-València i Madrid-Conca-València, "zones amb despoblament i amb línies molt deteriorades, complicant encara més la situació". També fa referència a la connexió Alcoi-Xàtiva-València, "sotmesa també a un abandonament històric de les administracions i que amb les restriccions actuals només circulen dos trens i que per a octubre es preveu el tancament de la línia per obres, deixant sense servei a la població".

Quant a les Rodalies, les plataformes denuncien que no s’estan prenen totes les mesures necessàries de prevenció de la covid, ja que en diverses ocasions "els usuaris han denunciats aglomeracions als trens o andanes". Davant això, Indignats amb Renfe proposa limitar al 50% la capacitat dels Rodalies i compensar-ho amb l’increment de freqüències o composicions dels trens.

Els moviments pel tren valencians, després de la decebedora resposta del defensor i davant de la situació d’abandonament del ferrocarril que pareix que va desbocat al seu complet deteriorament i desmantellament, vulnerant els drets essencials de la ciutadania abans esmentats, estudien "noves accions com puga ser acudir a instàncies superiors", conclouen en el seu comunicat.

next