el 14 i 15 de maig

Eslida acull les Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà amb tallers, mercat i activitats

10/05/2022 - 

CASTELLÓ. Eslida és escenari de les Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà, JAS que aquest any celebra la segona edició, dissabte 14 i diumenge 15 de maig amb mercat de productors, tasts, tallers i intercanvi de llavors. 

Promoure l'agroecologia al territori és el principal motiu d'aquest espai de trobada, les jornades "són clau per articular i reforçar iniciatives que sabíem que existien, però estaven molt disperses" explica el regidor d'Agroecologia de l'Ajuntament d'Eslida, Rubén Carreguí. Aquesta iniciativa gestionada per Connecta Natura suposa una inspiració per crear nous projectes i apropar als consumidors els productes agroecològics de la Serra d'Espadà i "així motivar el canvi a la nostra localitat" confirma Carreguí. Els assistents a la jornada del dissabte assistiran a un espai participatiu dedicat a la xarxa de guardianes de varietats i coneixements tradicionals de les comarques de Castelló. 

És un espai obert a totes aquelles persones interessades a recuperar parts de la cultura i el paisatge rural i que vulguin compartir espais, necessitats i objectius. La taula rodona de després aglutinarà projectes de la zona generant així un altaveu per a donar-se a conèixer i generar sinergies amb la resta. S'acabarà amb una degustació dels productes de projectes productius de la zona per donar-los a conèixer.

Mercadet i activitats

La part de diumenge és un espai de trobada, com ara el mercat, on es generin dinàmiques de compartir diferents projectes d'agroecologia del territori i crear espais d'intercanvi i generadors de xarxa. Principalment, es contarà amb parades de projectes agroecològics dins del sector agroalimentari, però també s'hi trobaran altres com d'higiene bàsica o projectes implicats en l'agroecologia des d'altres òptiques. Productes alimentaris, cosmètica natural i responsable, productes artesanals i diverses entitats que treballen al i pel territori i que combreguen amb els valors de l'agroecologia. 

Terrenae dinamitzarà un tast de productes de la zona per tal d'explicar i apropar la filosofia i el sabor de l'agroecologia a totes les interessades i Connecta Natura gestionarà un espai d'intercanvi de llavors amb Llavors d'ací. Activitats que es complementaran amb una oferta de tallers infantils, oci i conscienciació gestionat també per Connecta Natura. 

"Les Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà es van celebrar per primera vegada a juny de 2021 en un context de pandèmia, que es va caracteritzar, entre altres coses, per un aïllament generalitzat (tant personal com col·lectiu), la gent tenia ganes de tornar a tenir espais de trobada, de compartir i que millor que fer-ho entorn l'agroecologia i el sistema agroalimentari, una part fonamental de la nostra vida. "Ens alimentem mínim 3 cops al dia i els aliments poden ser una part fonamental per a la dinamització de l'entorn on vivim, des de la producció, passant per l'elaboració, fins a arribar a les nostres cases", comenta Laia Baró portaveu de Connecta Natura.

next