permet que l'usuari trasllade la seua necessitat sense detallar el tipus de minusvalidesa

Espaitec crea una app que connecta les persones amb discapacitat amb centres públics i privats

16/02/2023 - 

CASTELLÓ. El projecte 'Discapacitat Integrada' té com a objectiu principal millorar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat en centres públics o privats, on es requerisca atenció personal, i al mateix temps mantindre la seua privacitat i anonimat. 

Amb assiduïtat, la mateixa discapacitat pot dificultar la interacció personal, creant situacions incòmodes, i més si no existeix un coneixement previ per part dels professionals d'atenció al públic. Per això, s'ha desenvolupat i validat l'aplicació «Mi Vida Más Fácil», mitjançant la prova de concepte del prototip inicial, duta a terme en un entorn real que presta servei d'atenció pública, com és InfoCampus.

La iniciativa està promoguda per Teresa Gallego, professora titular del departament d'Enginyeria i Obra Civil, i Raúl Marín, professor titular del departament d'Enginyeria i Ciència dels Computadors i liderat per l'UJI.>LAB, el LivingLab d'Espaitec, i en el qual participa professorat de les àrees d'Arquitectura, Enginyeria Informàtica i Economia de la Universitat Jaume I, i que a més compta amb la col·laboració de l'Associació de Parkinson de la Província de Castelló. 

Segons Gallego, "les idees naixen a partir de les necessitats, de canvis en el teu context i els recursos disponibles", i afegeix que la intimitat "ha sigut la principal condició del projecte". Marín ha subratllat que es tracta "d'una iniciativa nascuda d'una necessitat real, dirigida per professorat de diferents àrees, desenvolupada a escala de prototip per alumnat del grau en Enginyeria Informàtica, i elevada a qualitat precomercial gràcies a la coordinació d'Espaitec, la col·laboració empresarial, i la validació pels usuaris finals".

'Mi Vida Más Fácil'

El prototip inicial de l'aplicació ha sigut desenvolupat per l'empresa Gen72, basat en tecnologia Bluetooth i recolzat en un conjunt de sensors i receptors. La prova de concepte va ser realitzada amb usuaris reals amb discapacitat, concretament tres integrants de l'Associació de Parkinson de Castelló van provar, van avaluar, i van validar l'app «Mi Vida Más Fácil».

 La prova de concepte va consistir en una simulació de la possible interacció usuari-aplicació en un entorn rellevant mitjançant la realització d'un tràmit en l'Infocampus de la Universitat Jaume I, on es va avaluar el funcionament de l'aplicació, la detecció dels dispositius, l'abast del senyal i el procediment més adequat a seguir davant la concurrència d'usuaris. Els usuaris van realitzar diferents proves avaluant tres tipus diferents de dispositius (smartwatch, polsera clínica i polsera d'activitat). La polsera d'activitat es va confirmar com el dispositiu més adequat pel seu cost assequible, funcionalitats afegides, discreció i comoditat.

Yolanda Pascual, responsable d'Infocampus, destaca que «en la prova de concepte realitzada a InfoCampus vaig tindre ocasió de comprovar la facilitat de l'app per a realitzar una atenció adaptada a la problemàtica de cada usuari amb discapacitat, sense necessitat que aquest haja d'explicar la seua discapacitat cada vegada que es dirigeix a un centre públic». Per part seua, Carolina García, psicòloga de l'Associació de Parkinson de Castelló, ressalta que «la participació ha sigut molt productiva i enriquidora, ja que ens ha donat l'oportunitat de col·laborar en el desenvolupament d'una eina que facilitarà la inclusió de les persones amb discapacitat».


UJI.>LAB

L'UJI.>LAB és un entorn que Espaitec posa a la disposició de l'alumnat, professorat i grups d'investigació de la Universitat Jaume I per a dinamitzar la generació d'idees innovadores, vinculada al paradigma repte-solució, amb una estratègia multidisciplinària, és a dir, sota un prisma de 360º. Per a això incorpora un conjunt de mecanismes que permetran materialitzar les propostes de la comunitat universitària, com el FabLab, un laboratori de prototipat d'iniciatives que tinguen com a resultat un producte tangible. Per a aconseguir-ho es compta amb la tecnologia més avançada en impressores 3D, impressores de resina, talladores làser, traçadors de tall, CNC de precisió i CNC per a grans formats.

En paraules de Juan Antonio Bertolín, director d'Espaitec, «els processos cocreatius en ambients universitaris impulsen d'una banda la generació de talent, la creativitat, treballen en equips multidisciplinaris i amb metodologies provades, i pot promoure un cert esperit emprenedor de manera natural. Fer front a possibles desafiaments permet descobrir com abordar-los, com articular la identificació de solucions a aquests desafiaments i com desenvolupar les denominades soft-skills necessàries per a l'emprenedoria». UJI.>LAB ha sigut possible gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) des de 2020 fins a l'actualitat.

Noticias relacionadas

next