CASTELLÓ. Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, ha celebrat la jornada 'Ciència i Tecnologia en Femení' amb estudiantat del SES Borriol-Bovalar a fi de promoure les vocacions científiques i tecnològiques per a augmentar en el futur l'elecció entre el públic juvenil femení d'estudis i professions en aquests àmbits. Així doncs, la iniciativa s'emmarca en el programa impulsat per l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE).
Cal destacar que a Espanya només el 16% de professionals de l'àrea STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) són dones. A més, existeixen diferències entre adolescents en la seua intenció de participar en aquest sector, ja que només el 0,7% de les joves mostren interés a cursar estudis vinculats a les tecnologies digitals, en comparació amb el 7% dels homes. Així doncs, segons afirmen des d’APTE, gràcies a les cinc jornades celebrades de 'Ciència i Tecnologia en Femení', el 7,9% de les estudiants participants han canviat d'opinió per a apostar per les vocacions STEAM.
Durant la jornada, el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han donat la benvinguda a l'alumnat del SES Borriol-Bovalar. Cabedo ha destacat la importància d'aquesta i altres activitats que es duen a terme en la Universitat, orientades a visibilitzar la importància del treball de les dones en els àmbits STEAM i a estimular a les joves perquè orienten la seua carrera professional cap a aquestes àrees.
A més, Bertolín ha assegurat que 'Ciència i Tecnologia en Femení' és un espai per a posar de manifest l'impacte de les dones en este àrea al llarg de la història i actualment, a través de diverses activitats com a ponències, tallers i exposicions.
A continuació, els i les participants han conegut l'experiència de tecnòlogues i científiques d'èxit: Leonor Hernández, catedràtica en Mecànica de Fluids a l'UJI i investigadora en el Grup de Fluids Multifásicos i la Càtedra FACSA; Vanessa Moreno, enginyera química i membre de l'equip directiu de Departament de Producció d’Ube Corporation Europe; i Amelia Simó, catedràtica d'Estadística i Investigació Operativa i exdirectora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI.
Després de finalitzar les ponències, l'alumnat ha visitat l'exposició 'Dones que van canviar el món i dones que canvien el món' i ha participat en dos tallers teoricopràctics per a aprendre i reflexionar sobre conceptes vinculats relacionats amb els experiments desenvolupats. Per a clausurar la sessió, els i les assistents han rebut la guia il·lustrada Què vull ser de major?, elaborada per APTE, i Què són les tecnologies disruptives?, creada amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (Disruptive). Tots dos documents s'han realitzat en col·laboració amb la Fundació Orange.