Hoy es 16 de enero

amb l'objectiu d'augmentar en el futur l'elecció entre les dones més joves

Espaitec fomenta les professions de ciències entre alumnat de secundària en una jornada "en femení"

23/11/2023 - 

CASTELLÓ. Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, ha celebrat la jornada 'Ciència i Tecnologia en Femení' amb estudiantat del SES Borriol-Bovalar a fi de promoure les vocacions científiques i tecnològiques per a augmentar en el futur l'elecció entre el públic juvenil femení d'estudis i professions en aquests àmbits. Així doncs, la iniciativa s'emmarca en el programa impulsat per l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE).

Cal destacar que a Espanya només el 16% de professionals de l'àrea STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) són dones. A més, existeixen diferències entre adolescents en la seua intenció de participar en aquest sector, ja que només el 0,7% de les joves mostren interés a cursar estudis vinculats a les tecnologies digitals, en comparació amb el 7% dels homes. Així doncs, segons afirmen des d’APTE, gràcies a les cinc jornades celebrades de 'Ciència i Tecnologia en Femení', el 7,9% de les estudiants participants han canviat d'opinió per a apostar per les vocacions STEAM.

Durant la jornada, el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han donat la benvinguda a l'alumnat del SES Borriol-Bovalar. Cabedo ha destacat la importància d'aquesta i altres activitats que es duen a terme en la Universitat, orientades a visibilitzar la importància del treball de les dones en els àmbits STEAM i a estimular a les joves perquè orienten la seua carrera professional cap a aquestes àrees.

Experiències de científiques d'èxit

A més, Bertolín ha assegurat que 'Ciència i Tecnologia en Femení' és un espai per a posar de manifest l'impacte de les dones en este àrea al llarg de la història i actualment, a través de diverses activitats com a ponències, tallers i exposicions.


A continuació, els i les participants han conegut l'experiència de tecnòlogues i científiques d'èxit: Leonor Hernández, catedràtica en Mecànica de Fluids a l'UJI i investigadora en el Grup de Fluids Multifásicos i la Càtedra FACSA; Vanessa Moreno, enginyera química i membre de l'equip directiu de Departament de Producció d’Ube Corporation Europe; i Amelia Simó, catedràtica d'Estadística i Investigació Operativa i exdirectora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI.

Després de finalitzar les ponències, l'alumnat ha visitat l'exposició 'Dones que van canviar el món i dones que canvien el món' i ha participat en dos tallers teoricopràctics per a aprendre i reflexionar sobre conceptes vinculats relacionats amb els experiments desenvolupats. Per a clausurar la sessió, els i les assistents han rebut la guia il·lustrada Què vull ser de major?, elaborada per APTE, i Què són les tecnologies disruptives?, creada amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (Disruptive). Tots dos documents s'han realitzat en col·laboració amb la Fundació Orange.

Noticias relacionadas

next