CASTELLÓ. La ciutat de Castelló i la seua província tenen potencial per adaptar el model turístic a les noves tendències del sector, que inclouen opcions més sostenibles i d'experiència per a les persones que la visiten i una orientació cap al turisme de reunions (MICE), segons han comentat els especialistes que han participat en la taula redona sobre reptes empresarials i de l'administració pública durant la II Jornada de Transferència i Tecnologia de l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT-UJI).
La taula redona, moderada per l'investigador Miguel Chover, ha estat integrada per Iker Llano, director general del Grupo Intur; Juan Castro, gerent del clúster d'Empreses Innovadores per al Turisme de la Comunitat Valenciana (ADESTIC); José Bort, director de l'Associació d’Empreses Tecnològiques de Castelló (XarxaTec); Arantxa Miralles, regidora de Turisme de Castelló de la Plana, i Rosa Rodríguez, directora de l'Institut Universitari en Turisme de l'UJI.
Tothom s'ha mostrat més o menys optimista sobre el futur del sector en la província. Han assegurat que és el moment de les ciutats mitjanes o petites, obrir-se al turisme de reunions, però que cal accelerar la digitalització del sector i fer realitat un turisme més sostenible, adaptat al que pot oferir la província i alineat amb el benestar de la ciutadania i la població que resideix durant tot l’any.
Durant les diferents intervencions s'ha insistit en la necessitat d'incorporar la digitalització a les empreses del sector, amb la finalitat d’oferir una experiència més agradable als visitants. Així, Iker Llano, ha comentat que el Grupo Intur ja les ha incorporat al procés de reserva perquè aquesta acció i el check-in siguen més senzills i amb més possibilitats d’elecció, d’acord amb les necessitats de la clientela.
Per la seua part, Juan Castro ha assegurat que en aquest sector creixerà la demanda de professionals que conjuminen coneixements turístics i també tecnològics i que és necessària una transformació digital seriosa perquè la tecnologia està per millorar. A més, ha demanat a l'administració projectes i subvencions més eficaços perquè les millores es produïsquen de manera més ràpida.
José Bort considera que cal crear més empreses tecnològiques vinculades al sector del turisme i impulsar a les empreses d'aquest sector, la major part d'elles pimes que no compten actualment amb un departament de tecnologia. A més, ha destacat que l'associació podria ser un punt de trobada entre les necessitats de les administracions, entitats i institucions i les empreses que poden plantejar solucions.
La regidora de Turisme de Castelló de la Plana ha explicat que s’està treballant en un Pla Estratègic amb la Universitat Jaume I i que s'ha demanat un projecte amb fons europeus que inclou la incorporació de la digitalització als processos, l'organització de dades, la creació d'una App de Turisme de Castelló que facilite la consulta d'informació i també d'una pàgina web que aglutine totes les temàtiques implicades.
Rosa Rodríguez, qui treballa des de l'Institut en el pla estratègic de la capital, ha comentat que la tecnologia permetria gestionar l’experiència durant l’estada (per exemple, indicar si és millor visitar avui o demà un museu) i que és també important la gestió de les dades per millorar l’experiència de la clientela.
L'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I de Castelló ha reunit en la II Jornada de Transferència i Tecnologia, dedicada a solucions tecnològiques per al turisme, a una representació empresarial de l'àmbit tecnològic i al personal investigador amb el propòsit de crear connexions entre ambdós àmbits i compartir coneixements que puguen ser de valor per a tothom. A més, s'han presentat les últimes innovacions de l'Institut en l'àrea de demostradors.