CASTELLÓ. Una de les reivindicacions històriques de la Fampa Castelló Penyagolosa és la incorporació de professionals sanitaris, com infermers i infermeres o fisioterapeutes, als centres educatius. Arran de la pandèmia, també es reivindica la presència de professionals de la psicologia, tal com ja es fa des de fa temps en altres països.
Actualment, perquè les xiquetes i xiquets amb malalties puguen rebre assistència sanitària professional, han de traslladar-se al centre de salut. En la majoria dels casos, són les famílies les que han d’abandonar el seu lloc de treball per portar-los al metge, o bé els mateixos docents es veuen obligats a oferir unes cures per a les quals no tenen la formació adequada. A més de l’atenció sanitària, els professionals de la infermeria als centres educatius tenen una funció preventiva d’educació per a la salut que beneficia tota la comunitat educativa.
El novembre de 2023, tant el conseller d’Educació com el de Sanitat van anunciar la proposta d’implantar 300 professionals de la infermeria als centres escolars per al curs 2024-2025 mitjançant la creació de places. No obstant això, tal com hem pogut conéixer a l’inici d’aquest curs escolar, aquests 300 professionals sí que s’incorporaran als centres, però no a través de la creació de noves places, sinó formant part de la plantilla actual dels ambulatoris.
Les funcions dels professionals de la infermeria escolar se centraran a coordinar l’atenció sanitària des de l’ambulatori, sense presència física als centres educatius. El seu treball inclourà l’elaboració de protocols d’actuació específics per a cada centre i estaran disponibles per telèfon o correu electrònic.
Les seues funcions principals seran: promoure la salut (educació en temes com alimentació i salut sexual), planificar la prevenció (vacunació i salut bucodental), i atendre l’alumnat amb malalties cròniques o que necessiten medicació. Els tutors hauran d’autoritzar per escrit l’assistència sanitària.
En resum, la implementació de la infermeria escolar no ha complert amb les expectatives establertes. La manca de presència física dels professionals als centres educatius ha resultat en una funció limitada a tasques burocràtiques, sense l’assistència directa que es necessitava.
Aquesta situació no només dificulta la gestió immediata de les emergències sanitàries als centres educatius, sinó que també repercuteix negativament en l’atenció primària. És crucial continuar reivindicant una presència real de professionals de la infermeria a les escoles, amb un pla d’implantació que assegure una cobertura efectiva i adequada per a la salut dels xiquets.