CASTELLÓ. El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha subratllat aquest dissabte que la Marjaleria té un horitzó per a compatibilitzar els usos ambientals, agraris i residencials per a dignificar un dels principals pulmons verds de la ciutat i frenar la seua degradació.
“Estem davant d'uns anys claus per a equilibrar els tres usos de la Marjaleria, perquè tota Castelló tinga una Marjaleria més cuidada i digna, per a tindre una zona que deixe d'estar degradada i que siga el cor d'un model de ciutat més verda i on tots tinguem més qualitat de vida”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica. Ho ha fet durant la ponència que ha realitzat en el marc del Primer Congrés sobre la Marjaleria, present i futur, organitzat per la Regidoria al costat de les associacions Grup Au d’Ornitologia i Gecen.
El regidor municipal ha subratllat la necessitat de conciliar la reactivació agrària, ja que és un dels sectors essencials per a avançar en la descarbonització de l'economia, la conservació de la riquesa ambiental i els habitatges. A més, ha destacat que des de l'Ajuntament es treballa amb tres objectius per a aconseguir aquest repte, que ja contempla el nou planejament, com són els plans de minimització d'impactes en els punts residencials per a evitar afeccions contaminants en els recursos hídrics, el desenvolupament de programes de paisatge per a restaurar espais degradats de l'aiguamoll i la recuperació de l'agricultura.
Navarro ha ressaltat que l'agricultura es presenta com una oportunitat per a conservar la Marjaleria, adaptar-se a la descarbonització i generar noves oportunitats econòmiques. Ha fet esment a l'informe d'Ecologistes en Acció presentat en les Jornades Construint i Alimentant Alternatives, que assenyala que per a aconseguir la reducció d'un 55% de les emissions de C02 que estableix el Pacte Verd Europeu, dos dels sectors que han de créixer són les activitats forestal i agroalimentària. “La gestió en la Marjaleria és com una partida de cartes amb diferents jugadors i baralles, i el triomf és l'agricultura”, ha afirmat.
En aquest sentit, Navarro ha recordat la posada en marxa per part de la Regidoria de Transició Ecològica del Pla de Reactivació Agrària, que contempla mesures per a dinamitzar terres abandonades a través de figures de cessió o l'arrendament entre propietaris i nous productors, l'acompanyament a agricultors perquè impulsen producció respectuosa amb el medi ambient, iniciatives per a fomentar canals curts de comercialització, així com el realçament de la importància ecosistèmica de l'agricultura.
El Congrés de la Marjaleria compta aquest dissabte amb un ampli programa de conferències d'experts, que aborden la biodiversitat i la riquesa hídrica de la zona, amb xarrades sobre ocells aquàtics, per Javier Barreda (Grup Au d’Ornitologia); la introducció del fartet, a càrrec d'Antonio Padrillo (Conselleria d'Emergència Climàtica); sobre els usos i costums en la Marjaleria, per Jordi Tárrega (SEO Bird Life); la vegetació aquàtica, per Valentí Lesmes (SEO Bird Life); la gestió de l'aigua en la marjal d'Almenara, per Enric Amer (Acció Ecologista Agró); sobre la infraestructura verda, per Francisco González (Gecen); la fauna autòctona i al·lòctona, per Joan Castany (Grup Au); la presència de mosquits, per Joan Sanchís (Grup Au); la gestió participativa en el riu Sec de Betxí, per Julià Pineda i Jaume Puchalt (Crearqció); i sobre els amfibis de la Marjaleria; amb Berto Gil (Associació Herpetològica Pinon).
El Congrés finalitza aquest diumenge amb una jornada d'anellament en la desembocadura del riu Sec i una ruta ciclista per la Marjaleria. Les intervencions es poden seguir també per streaming en el canal del Congrés Marjaleria de Youtube. També s'ha realitzat una exposició de fotografies històriques.