Hoy es 22 de diciembre

L'Alcora estrena projectes com Lucia Fumero i Carlos Medina

Del folk a universos creatius emergents: el cicle Ultrasons resignifica les arrels en la 15a edició

3/10/2024 - 

CASTELLÓ. “Ultrasons. Músiques en vibració” celebrarà els seus 15 anys en una nova edició, que tindrà lloc del 4 al 26 d’octubre. Unes activitats que s’allargaran durant quatre caps de setmana, amb una variada programació musical, intervencions artístiques, i també amb diversos actes de dinamització cultural. Ultrasons tindrà lloc al Saló Gòtic de la Casa de la Música i els seus voltants, al nucli antic de l’Alcora. A més, enguany s'estendrà a diversos indrets com la Fira del Comerç Local o l’Auditori de la Caixa Rural.

El cicle ja porta en marxa des de l’any 2009, i continua fidel a les seues bases: l’heterogeneïtat artística, la promoció de novetats i el compromís cultural amb l’entorn. “Amb la programació Ultrasons d’enguany, transitarem des del folk fins als universos creatius més emergents”, ha destacat Blai Garcia, coordinador Ultrasons. Ultrasons és una de les principals cites culturals de la tardor a les comarques de la província de Castelló. En aquest aspecte, Garcia ha volgut destacar com “Ultrasons fa 15 anys que explora com reconciliar-se amb les nostres arrels culturals per a reconstruir nous universos creatius”.

Un total de 15 anys d'Ultrasons

Durant les quinze edicions del cicle, Ultrasons ha comptat amb 14 estrenes absolutes, bé siga de formacions musicals, espectacles o treballs discogràfics. Amb formacions com el duo d’Efrén López i Sylvain Barou, l’espectacle “Aquí i ara” de Pepa Cases i Edu Comelles o l’escolta activa “En el fons de l’altaveu sempre és de nit” de Laura Romero.

El cicle també ha acollit 16 estrenes en territori valencià i 14 estrenes en terres castellonenques, tant de propostes locals com nacionals: Víctor Colomer’s Dollars Trilogy (jazz contemporani), Tarta Relena (folk tronadet i gregorià progressiu), Barcelona Gipsy Klezmer Orcherstra (sons balcànics) o EarDrum (hip-hop).
D’altra banda, el cicle ha impulsat un total de 16 produccions pròpies, amb artistes locals i de fora, convertint-se així en un important motor cultural en la localitat. Destaquen propostes com “Realismo imaginativo: pareidolia” d’Elena Medina o “Al Cor” a càrrec del Grup de Danses Font d'Aixart i Pepa Cases.

Programació

La 15a edició d'Ultrasons començarà amb diversos actes conjunts amb l’Alcora Folk, amb un bureo el divendres 4 d'octubre. I el dissabte 5 d’octubre, comptarem amb l’estrena a terres valencianes d’"Oh, lai l’om", el primer EP d’estudi del duet Alosa. Giulietta Vidal i Irene Romo, finalistes del concurs Sons de la Mediterrània 2024, captivaran al públic amb la capacitat de fusionar tradició i modernitat. Des de temes propis fins a interpretacions personals de cançons populars, amb referències diverses: jazz, bossa nova, boleros, clàssica i pop.

La banda Gata Brass Band presentarà "Paraíso", el seu nou disc publicat el 2023, oferint un espectacle vibrant i enèrgic que combinarà instruments de vent, percussió i beatbox. Aquesta formació fusiona funk, jazz i la tradició de les bandes de Nova Orleans. Una experiència fruit de diverses generacions de músics de l’escena jazz d’Almeria. La compositora i pianista Lucia Fumero presentarà el seu nou projecte "Folklore", recentment estrenat en el Mercat de Música Viva de Vic. En aquest doble àlbum, Fumero explora la connexió entre la cançó tradicional i el jazz, oferint un viatge a través de les seues arrels i influències musicals.

El compositor i guitarrista alcorí Carlos Medina debutarà amb el seu primer disc, "El Salt del Cavall", acompanyat per músics reconeguts del panorama valencià. L'àlbum, que va eixir l’abril de 2024 sota el segell de Sedajazz Records, explora les seues facetes com a compositor. Una proposta que busca explorar gèneres i combinar melodies líriques, harmonies hipnòtiques i desenvolupaments temàtics emocionals.

El guitarrista Pedro Parente, un dels valors emergents de l'escena de la música clàssica portuguesa, presentarà un ampli repertori que inclou obres de Johann Sebastian Bach, Manuel de Falla i Agustín Barrios. Parente s’estrenarà a la Comunitat Valenciana, viatjant a través dels clàssics de la guitarra, obres adaptades i sons de música tradicional del seu país natal.
Experimentació artística

Espai de mediació cultural

El "Hot Talk Club - Espai de mediació cultural" d’enguany oferirà una oportunitat per aprofundir en els processos de creació artística. Amb la participació dels residents del programa CeramicRes, els assistents podran conéixer de prop les metodologies d'aquests artistes, així com explorar els seus projectes. Una iniciativa organitzada per la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén i el cicle Ultrasons.

El públic també podrà participar en el taller-concert VibrAccions: del gest al so, a càrrec del músic experimental José Luis Miralles. Aquesta experiència pedagògica explorarà les ones sonores a través del theremin, tot buscant introduir el públic a les propietats del so d'una manera pràctica i visual.

A més, el sextet de percussió XQS pujarà a l'escenari del Saló Gòtic per mostrar la seua versatilitat, amb un repertori que explora nous escenaris musicals i abasta des de la música popular fins a la contemporània. XQS, format per joves músics del Conservatori Professional de Música Sant Josep de Calasanz de Castelló, va guanyar el Premi Músiques en Vibració al XXVII Concurs de Música de Cambra “IES Ximén d’Urrea – Ciutat de l’Alcora” de 2024.

Compromís local

Ultrasons posa un èmfasi especial en el compromís amb la cultura local. Amb aquesta voluntat i donant protagonisme a la tradició, la 15a edició estrena una producció pròpia, l’exposició “Ous, ous! De la Salpassa al Rotllo”. Un projecte que explora l’evolució d’un cant popular i la connexió desconeguda en dues tradicions emblemàtiques de l'Alcora. L’exposició aporta una nova visió a les arrels culturals del poble mitjançant el treball artístic de Sther Marquino, Artic Hoke i Míriam Chiva, i sota la coordinació de la musicòloga Tamara Bellés.

D’altra banda, el grup alcorí Gurugú homenatjarà al moviment de rock andalús que va sorgir entre els anys 60 i 80. Un espai per a quatre alcorins de llarga trajectòria musical, amb la finalitat de recordar aquella música i endinsar-se en terrenys, fins ara, totalment, inexplorats per ells.

I una altra celebració, la Jove Dixieland Band (JDB), un grup de jazz tradicional que es va fundar l'any 2004 a l'Alcora, compleix 20 anys i també ho celebrarà durant el cicle. Dues dècades amb dos treballs discogràfics (“Jove Dixieland Band” i “Groovin’up”) i una àmplia trajectòria en festivals i esdeveniments.
Finalment, la Caixa Rural Sant Josep de l’Alcora rebrà el “Premi Ultrasons 2024” per la seua trajectòria de suport a la cultura i la societat alcorina. A punt de celebrar el seu centenari el 2025, la Caixa Rural ha estat una entitat de proximitat que ha col·laborat activament en nombroses iniciatives culturals. I aquest guardó vol reconéixer l’esforç i el compromís que l’entitat ha demostrat al llarg dels anys.
Aliances

Les 15 edicions d’Ultrasons. Músiques en vibració han sigut possibles gràcies a l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB. Així com l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura; la cooperació de la Caixa Rural; i la col·laboració de la tenda Musical l’Alcalatén, pizzeria La Gioconda i restaurant l’Araiero. 15 anys d'Ultrasons que han abraçat tota mena de propostes, per tal d’estimular el panorama artístic des de la perifèria geogràfica i cultural. Una iniciativa que espera continuar recolzant la diversitat d’una localitat com l’Alcora i complir molts anys més.

Noticias relacionadas

next