empresas desde el interior | VIU ELS PORTS

Forcall reivindica el patrimoni d'Els Ports a través del turisme experiencial i interpretatiu

10/10/2021 - 

CASTELLÓ. "Si naixes a Els Ports, una força sobrenatural t'incita a tornar". Aquesta és una frase que forma part de la carta de presentació de Viu Els Ports, la marca paraigües amb la que Mònica Segura dona visibilitat a totes les seues propostes encaminades a posar en valor el patrimoni de la comarca com a guia turística. I és que Mònica és una enamorada del territori i del seu treball. "Sempre dic que els que hem marxat fora durant algun temps per a formar-nos o per diverses circumstàncies, el que volem és tornar-li a aquesta terra que ens ha marcat el caràcter i la manera de ser, tot el que ens ha donat... i també lluitar contra la despoblació".

La manera de treballar de Mònica és compromesa amb el territori i també col·laborativa, de manera que el turisme, la cultura i l'educació formen un conjunt amb el qual convidar als visitants a conèixer d'una manera diferent la comarca. "Un dels nostres valors és que no som una empresa de fora, som d'ací i treballem ací, però també donem un valor afegit a partir de la investigació i l'experiència, que ens dona la possibilitat de donar a conèixer el patrimoni d'una manera diferent".

El recuperat cultiu del safrà

La responsable de l'empresa de Forcall posa com a exemple una de les experiències que té en cartera: la visita guiada pels cultius de safrà que cinc joves de La Mata han recuperat moltes dècades després d'haver desaparegut. 


Es diu Entre Flors: "Nosaltres no anem només a ensenyar el camp de safrà i contar com es desenvolupa el cultiu, sinó que en la nostra tasca d'investigació hem conegut que hi ha documents al segle XIV en els quals es recull que comerciants de diferents zones venien a Els Ports a comprar safrà i era una zona important dins del comerç mundial", assenyala Mònica. 

Ella mateixa destaca que aquesta forma d'entendre el patrimoni i explicar-lo "és una manera de traslladar als visitants i també a la població local la relació existent entre eixe cultiu del safrà, o el comerç de la llana, per exemple amb el ric i abundant patrimoni arquitectònic, com pot ser per cas la llotja de la Mata, entre molts d'altres. És una manera d'interpretar la història".

Herbes aromàtiques i abelles

El que proposa Mònica és un turisme més experiencial, vinculat al sector primari, a partir del qual també es realitzen visites guiades per zones i edificis emblemàtics de la població. L'experiència dels camps de safrà començarà en breu, ja que és un producte de tardor. Però Viu Els Ports també té altres dos propostes, com són les visites guiades als camps d'herbes aromàtiques durant l'estiu, en col·laboració amb Esencias de Els Ports, i Apivillores, un projecte de turisme experiencial ubicat al municipi de Villores que durant la primvera "et fa sentir apicultor durant un dia", diu Mònica. 

Aquesta darrera experiència, en la qual també participa la seua parella, Xema Moles, mestre i impulsor d'Apivillores, també té un caràcter educatiu a través d'Apiamigues, un projecte que consisteix en apropar als escolars l'apicultura i el seu significat des d'una perspectiva agroecològica.

A més, Viu Els Ports també ofereix visites de turisme cultural, com poden ser El Carlisme i el Groch a Forcall; Pintures rupestres de Palanques; Paisatges medievals a La Mata; La Moleta dels Frares de Forcall; o el Castell del Baró d'Herbers. Algunes d'aquestes són propostes de col·laboració amb ajuntaments que volen ensenyar als visitants el seu patrimoni però no poden permetre's pagar a una persona fixa i organitzen visites guiades de forma periòdica, explica Mònica. 

Clients de proximitat... i fins i tot d'Ucraïna

La pandèmia va alentir el creixement de l'empresa encara que normalment té com a clients veïns de les comarques de Castelló i de províncies limítrofs, com València, Terol o Tarragona. Tot i això, també turistes estrangers, fins i tot d'Ucraïna, s'han interessat per les propostes de Viu Els Ports, tota una immersió en la cultura autòctona.  

next