X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

Frenem la Contaminació demana naus tancades per a evitar la contaminació amb granels del port

8/10/2019 - 

CASTELLÓ. La plataforma Frenem la Contaminació, formada per veïns del Grau de Castelló, alerta del perill per al medi ambient i la salut de les persones que suposa la càrrega, descàrrega i emmagatzematge de granels sòlids al port.

La plataforma recorda que PortCastelló és el quart port espanyol amb major tràfec de granels sòlids, amb materials com ara argila, feldspat, biomassa, gra o coc de petroli, que "provoquen l’emissió de partícules contaminants que afecten a la nostra salut i a la qualitat de l’aire que respirem". Des de l'associació afegeixenq eu l’últim informe sobre la qualitat de l’aire a l’Estat espanyol elaborat per Ecologistes en Acció destaca els significatius elevats nivells de partícules PM10 i/o PM2,5 detectats en el Port de Castelló superant les recomanacions diàries i anuals de l'Organització Mundial de la Salut.

Per això la plataforma veïnal reclama que tota l’activitat relacionada amb els granels sòlids es faça en naus tancades i amb sistemes de càrrega i descàrrega també tancats i no a l’aire lliure com es fa en aquests moments. "Actualment aquestes activitats es duen a terme a l’aire lliure, provocant així la dispersió de les partícules, cosa que a més considerem que incompleix la legislació estatal i europea en matèria de prevenció de la contaminació, emissions i qualitat de l’aire. La legislació deixa molt clar que s’han d’utilitzar les millors tècniques disponibles tant per a l’estiba i desestiba com per a l'emmagatzematge d’aquests productes i en aquests cas les millors tècniques són aquelles en les quals els productes estan confinats", recorden des del col·lectiu veïnal.

Projecte d'ampliació

A hores d’ara hi ha un projecte d’ampliació de la terminal de  granels sòlids al port i, davant d’aquest, Frenem la Contaminació exigeix que no supose un augment de la manipulació de granels a l’aire lliure i per tant un augment de l’emissió de partícules contaminants. "Volem que aquesta ampliació s'utilitze per a que tots els granels sòlids que passen pel port es manipulen en naus tancades", assenyalen els membres de la plataforma. I avisen que estaran alerta "per a que l’ampliació de la terminal no supose un augment dels problemes de contaminació que tants anys portem patint els veïns i veïnes del Grau".

Des del col·lectiu veïnal recorden que a la problemàtica dels granels cal sumar també la contaminació produïda per les emissions de les empreses ubicades al polígon petroquímic del Serrallo, cosa que converteix la zona en un dels punts de major contaminació de tota la costa mediterrània. Des de Frenem la Contaminació volen recalcar que es trracta "d’activitats molt contaminats que es porten a terme a molts pocs metres dels nostres habitatges, dels poliesportius, centre de salut, escoles i instituts, per això reclamem que les administracions controlen i obliguen a les empreses a utilitzar tots els mitjans tècnics disponibles per reduir les emissions i les fonts de contaminació".

next