CASTELLÓ. Frenem la contaminació denuncia que l’estació de mesurament de partícules anomenada Grau, instal·lada al Camí Fondo, ha batut en 2020 el seu registre històric de mesuraments. La plataforma ciutadana posa de manifest que aquesta estació supera les mitjanes anuals per a les partícules PM2.5 i PM10 establertes per l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta estació, a més, també va superar durant 75 dies de l'any passat el valor límit diari de PM2.5 de l’OMS establert en 25 µg/m3.
"Les superacions dels límits diaris d’aquestes partícules són especialment freqüents als mesos d’hivern: Només a gener i febrer es va superar 38 dies, i al desembre es va superar el límit durant 11 dies seguits" explica Xavier Aragó, un dels portaveus de la plataforma. Així mateix, el valor límit diari de PM10 establert per l’OMS en 50 µg/m3 es va superar 25 dies, tots també a mesos d’hivern.
Frenem la contaminació recorda que l’Ajuntament de Castelló va aprovar a maig de 2017 la col·locació de panells informatius que mostren amb claredat i a temps real les dades generades per la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica. "Estem parlant de que hi ha molts dies els quals els valors d’aquestes partícules dupliquen els establerts per l’OMS i simplement passen desapercebuts. Sol·licitem a l’Ajuntament tenir a l’abast panells informatius amb dades clares sobre la qualitat de l’aire que estem respirant en eixe moment" afegeix Aragó.
D'altra banda, la plataforma assenyala que durant 70 dies de 2020 no es van enregistrar dades d’òxids de nitrogen (NO i NO2) i torna a denunciar que l’estació només va registrar els valors de benzè, toluè i xilè fins el 24 de febrer, amb la qual cosa no es pot calcular la mitjana anual de benzè, l’únic compost dels tres que està regulat de manera anual.
La plataforma veïnal també recull la demanada de la instal·lació d’una estació de mesurament a l’entorn del CEIP La Marina. "L’Ajuntament va aprovar la seva instal·lació a maig de 2017 i la Conselleria de Medi Ambient va anunciar que estaria abans d’acabar l’any 2018. Ara, la mateixa conselleria ens diu que s’instal·larà al llarg de 2021. Cada dia que passa sense eixa estació ens fa sospitar de la manca d’interés i compromís per part de les autoritats d’avaluar i controlar la qualitat de l’aire a una zona especialment crítica, on compartim veïnat amb les activitats de PortCastelló i a escassos dos quilòmetres del major emissor de CO2 del País Valencià, com és el polígon industrial El Serrallo" conclou Inés Turpin, també portaveu de Frenem la Contaminació.