Hoy es 16 de diciembre

Frenem la Contaminació entrega a Navarro la seua proposta per al Pla de Qualitat de l'Aire de Castelló

17/10/2019 - 

CASTELLÓ. Membres de la plataforma Frenem la Contaminació s'han reunit amb el regidor de Transició Ecològica de Castelló, Fernando Navarro, i amb un representant del grup municipal Compromís per a solicitar-los aclaració sobre el Pla de qualitat de l'aire al qual va fer referència Navarro en la darrera reunió que van mantindre, proposta que s’està difonent els darrers dies des de la seva regidoria. 

Des de la plataforma veïnal assenyalen que ja fa temps que s'està difonent la redacció d’aquest Pla de qualitat de l'aire sense aclarir de que tracta. Fins i tot després de la reunió d'esta setmana, des de Frenem la Contaminació asseguren tenir dubtes de què pretén incloure el pla i, especialment, en base a què es van a dirigir les mesures.

L'associació ciutadana considera que fer un estudi de qualitat de l’aire, i així tindre un diagnòstic de la situació, és el pas fonamental per saber amb detall "què hi ha a l’aire que respirem" i així prendre les mesures de millora adequades. Per la qual cosa, des de Frenem la Contaminació hem proposat formalment al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya per dur a terme aquest estudi, presentant un document amb la proposta d'estudi de qualitat de l'aire revisada per la pròpia UPC.

El Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya assegura l’avaluació de l'impacte de les activitats de manera exhaustiva des de una base absolutament independent, assenyalen des de l'associació. I és que la UPC va dur a terme el primer estudi que es va fer inicialment al 2012 a l'entorn del polígon Nord de la zona petroquímica de Tarragona i que s'ha anat repetint any rere any al municipi d'El Morell.

En el cas del Grau i Castelló, apunta Frenem la Contaminació, s’hauria de començar per un estudi preliminar de modelització per obtenir resultats que donen la informació mínima necessària de l'impacte que té l'activitat sobre l'entorn, amb una durada de dos mesos. Amb aquestes dades inicials obtingudes en el pas d’avaluació previ, s’establiria un programa d’avaluació de la qualitat de l’aire que comprendria quatre fases. La durada del mateix seria d’un any i mig, aproximadament, i el cost de tot l’estudi estaria al voltant dels 50.000 euros.

Només a partir de conèixer veritablement què hi ha a l’aire que respirem i d’on venen els olors a hidrocarburs i gas, es podria donar una solució reflexada a un Pla de Qualitat de l'Aire eficient, apunta la plataforma veïnal. Ara per ara, en ella veuen que la redacció d’un pla amb mesures per millorar la qualitat de l’aire sense haver avaluat el que realment hi ha, serà més una esforç per fer veure que s’està fent alguna cosa al respecte sense fer res en concret.

Per la qual cosa, veïns i veïnes que formen la plataforma asseguren que es mantindran "alerta per assegurar-nos que, de redactar-se un pla com sembla serà el cas, el primer punt siga l’Estudi de Qualitat de l’Aire i que l’empresa o entitat assegure un treball independent i exhaustiu al 100%".

next