els portaveus ruth sanz (pspv) i ignasi garcia (compromís) visiten la trobada

El PSPV y Compromís reivindiquen l'ús del valencià a la Trobada d'Escola Valenciana a Cabanes

20/04/2024 - 

CASTELLÓ. El PSPV de Castelló ha reivindicat aquest dissabte el valencià com a llengua vertebradora de l'escola i com a eina de cohesió territorial i social “enfront dels qui la menyspreen i ataquen amb lleis per a arraconar-la i reduir el seu ús”. La portaveu provincial, Ruth Sanz, ha realitzat aquestes declaracions des de la Festa per la Llengua organitzada a Cabanes per Escola Valenciana i que ha reunit al llarg del dia de hui desenes d'entitats valencianistes i centres educatius en defensa del valencià “com a llengua d'expressió artística, cultural i de convivència”.

Sanz ha afirmat que “el valencià és la nostra llengua, la nostra identitat i el nostre patrimoni, és la llengua que ens uneix a tots els valencians i valencianes, i és el nostre deure preservar-la i potenciar-la”. En aquest sentit, ha criticat l'actitud del govern de Mazón per “legislar per a relegar la llengua pròpia a un segon pla”. “No podem permetre que la llengua siga utilitzada com a moneda de canvi per a garantir la governabilitat del País Valencià”, ha advertit Sanz.

Per a Sanz, “s'està generant un brou de cultiu d'odi cap a la llengua, amb retallades de drets als valencianoparlants i s'està posant en dubte la presència de la llengua pròpia a les escoles”. “Si no s'ensenya, no es respecta i no es promociona, desapareixerà”.

La portaveu socialista ha demanat a tota la societat valenciana que s'unisca en la defensa del valencià. “És hora que tots i totes diguem prou als atacs a la nostra llengua. Junts, podem aconseguir que el valencià continue sent una llengua viva, pròspera i present en tots els àmbits de la vida valenciana”.

Al costat de Ruth Sanz, han participat en la visita la regidora de Cabanes Virginia Martí i el seu equip, diputats de la Diputació, les Corts i el Congrés i membres de l'executiva provincial.

Ignasi Garcia visita la Trobada

El portaveu de Compromís per Castelló, Ignasi García, ha assitit a la Trobada d’Escola Valenciana en Cabanes on ha lamentat que “les cinc lleis que esta impulsant la extrema dreta del PP i Vox al Consell busquen evitar que els nostres xiquets i xiquetes aprenguen valencià”, i “no ho aconseguiran mentre el teixit social i cultural estiga igual de viu que ho està hui”.

Compromís per Castelló
“Es tracta d’una llei que està en contra de tot el sistema educatiu”, i “un atac cap a la nostra llengua i al seu ús quotidià i acadèmic, un atac als valencians i valencianes que volem viure en la nostra llengua, com hui s’esta celebrant a la Plana Alta la coneguda Festa per la llengua”, ha apuntat García.

I al mateix temps, el Consell de Mazón vol amb aquestes lleis “tornar als temps de l’obscurantisme i la corrupció. Volen crear discòrdia i negar la dictadura franquista, volen lleis per controlar els mitjans de comunicació en valencià”, ha criticat el portaveu valencianista.

Cal recordar, que “el Consell de la dreta i la ultradreta” han aprovat cinc lleis de la “infàmia”, en el que ataquen al sistema educatiu valencià, al mitjà de comunicació públic autonòmic, a la nostra història més immediata, on volen fer borrar el franquisme de la història dels valencians i valencianes, i el cas la retirada de la placa de Borriana és un clar exemple, i també, la llei en la que volen eliminar tots aquells mecanismes de control de la corrupció, les incompatibilitats dels càrrecs públics o l’agència antifrau, per fer el que millor saben fer, i l’exemple el tenim ara en Zaplana”, ha descrit el portaveu de la coalició per Castelló.

“Són lleis que van en contra del que necessita un país, són lleis que ens retornen al passat, a un passat molt fosc”, ha finalitzat García.

Noticias relacionadas

next